Gebakken gemarineerde lamsribbetjes met auberginekaviaar
AllerHande mei 2001
Ingrediënten
- 1½ teen knoflook
- 2 French lamsracks met 6 ribbetjes à ca. 400 g
- 1 zakje verse Italiaanse kruidenmix 20 g
- 2 aubergines
- 2 laurierblaadjes
- 2 kruidnagels
- zeezout
- versgemalen peper
- 1 deciliter olijfolie extra vierge
- 3 trostomaten
- 3 sjalotjes
- ½ deciliter vleesfond pot à 380 ml
- 2 deciliter rode wijn
- ½ deciliter balsamicoazijn
- 4 bosuitjes
- 40 g roomboter
- 1 klein zakje aardappelchips
Instructies
- ½ teen knoflook pellen en in dunne staafjes snijden.
- Met scherp mesje inkepingen in vlees maken en knoflookstaafjes erin duwen.
- Op elke lamsrack 2 takjes tijm en 2 takjes rozemarijn leggen.
- Alle botjes afzonderlijk netjes verpakken in aluminiumfolie.
- Lamsracks afgedekt tot gebruik in koelkast laten marineren.
- Oven voorverwarmen op 150 °C of gasovenstand 2.
- Een teen knoflook pellen en grof snipperen.
- Aubergines wassen en in lengte halveren.
- Op twee helften elk 1 laurierblaadje en 1 kruidnagel leggen en helft van knoflooksnippers erover verdelen.
- Bestrooien met zout en peper en besprenkelen met 4 eetlepels olijfolie.
- Andere auberginehelften er weer op leggen en aubergines verpakken in aluminiumfolie.
- Pakketjes op bakplaat leggen en aubergines in oven in ca. 1 uur gaar laten worden.
- Tomaten inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water en velletje eraf trekken.
- Tomaten in vieren snijden en in schaal leggen.
- Rest van knoflook, zout en peper erover strooien.
- 3 eetlepels olijfolie erover sprenkelen.
- Schaal bij aubergines in oven schuiven en tomaten in ca. 25 minuten laten drogen.
- Sjalotjes pellen en fijnsnipperen.
- In pan sjalot met fond, wijn, en azijn inkoken tot vocht bijna verdampt is.
- Olie van tomaten afgieten en olie door zeef bij ingekookte saus schenken.
- 2 eetlepels olijfolie erdoor roeren.
- Bosuitjes schoonmaken en groen eraf snijden.
- Vlees ca. 1 uur van tevoren uit koelkast nemen en op kamertemperatuur laten komen.
- Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
- In braadpan 3 eetlepels olijfolie en 25 g roomboter verhitten.
- Lamsracks in ca. 5 minuten rondom bruinbakken.
- Lamsracks in braadslede leggen en in oven in nog 10 à 15 minuten rosé braden.
- Vier grote borden voorverwarmen.
- Aubergines uit aluminiumfolie nemen en zachte vruchtvlees uit schil schrapen.
- Vruchtvlees fijnsnijden en in pan zachtjes verwarmen.
- Op smaak brengen met zout en peper.
- In koekenpan 1 eetlepel roomboter smelten.
- Bosuitjes erin leggen, 1 eetlepel water toevoegen en uitjes in ca. 5 minuten zachtjes beetgaar smoren.
- Tomaten opnieuw verwarmen in oven.
- Lamsracks elk langs ribbetjes in zes koteletjes snijden, aluminiumfolie verwijderen.
- Op warme borden in midden rondje auberginekaviaar (doorsnede ca. 7 cm) scheppen.
- Lamskoteletjes er rechtop tegenaan leggen.
- Tomaten tussen koteletjes steken.
- Bosuitje er van bovenaf insteken en chips ertussen steken.
- Saus zachtjes verwarmen en over koteletjes druppelen.
- Direct serveren.