Gevulde pepers en tomaten

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 4 grote tomaat
  • 4 grote groene peper of kleine paprika's
  • 0,3 kop rijst
  • 60 gram boter
  • 1 grote ui
  • 3 eetlepels peterselie
  • 450 gram mager rundergehakt
  • ½ theelepel peper
  • ½ munt
  • ½ kop droge rode wijn
  • 0,3 kop paneermeel
  • 2 eetlepels Parmezaan
  • 2 grote aardappels in dunne plakken
  • 1 grote ui in dunne plakken
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 225 gram tomatenpuree

Instructies

  • Snijd van de tomaten een topje af en bewaar dit voor later.
  • Hol ze gedeeltelijk uit en hak het vruchtvlees fijn; bewaar ook dit voor later.
  • Strooi een beetje suiker in de tomaten en zet ze ondersteboven weg om uit te lekken.
  • Snijd van de pepers (of paprika's) een topje af en bewaar dit ook voor later.
  • Hol ze uit en verwijder de zaden.
  • Voeg ze aan ± 1 liter kokend water toe en kook ze op gematigd vuur 5 minuten.
  • Dompel ze vervolgens in koud water en laat ze uitlekken.
  • Kook de rijst in iets minder dan 1/2 kop water tot alle vloeistof opgenomen is (niet gaar laten worden).
  • Verhit de boter in een grote koekenpan en fruit de uien en de peterselie.
  • Voeg het gehakt toe en draai het vuur hoog op.
  • Roer goed met een vork zodat het gehakt uit elkaar valt en bruin wordt.
  • Voeg hierna de tomatenpulp, zout, peper, rijst, kruizemunt en wijn toe en meng goed.
  • Draai het vuur lager, dek de pan af en laat 20 minuten doorsudderen.
  • Roer af en toe en voeg eventueel wat water toe om aanbakken te voorkomen.
  • Neem de pan van het vuur en laat de inhoud iets afkoelen.
  • Plaats de pepers (paprika's) in een cakevorm met daartussen schijfjes aardappel en/of ui.
  • Plaats de tomaten in een andere cakevorm.
  • Vul de pepers en de tomaten met het gehaktmengsel en strooi er paneermeel en geraspte kaas op.
  • Zet de topjes erop.
  • Vermeng de olijfolie met de tomatenpuree en giet driekwart hiervan in de vorm met de pepers.
  • Giet de rest in de vorm met de tomaten.
  • Zet de vormen in een op 220°C voorverwarmde oven en verwarm de tomaten hierin 15 minuten en de pepers ± 30 minuten.
  • Verwijder af en toe de topjes en voeg wat van de tomatensaus toe.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Vlees
Land van herkomst Griekenland