Snijd van de tomaten een topje af en bewaar dit voor later.
Hol ze gedeeltelijk uit en hak het vruchtvlees fijn; bewaar ook dit voor later.
Strooi een beetje suiker in de tomaten en zet ze ondersteboven weg om uit te lekken.
Snijd van de pepers (of paprika's) een topje af en bewaar dit ook voor later.
Hol ze uit en verwijder de zaden.
Voeg ze aan ± 1 liter kokend water toe en kook ze op gematigd vuur 5 minuten.
Dompel ze vervolgens in koud water en laat ze uitlekken.
Kook de rijst in iets minder dan 1/2 kop water tot alle vloeistof opgenomen is (niet gaar laten worden).
Verhit de boter in een grote koekenpan en fruit de uien en de peterselie.
Voeg het gehakt toe en draai het vuur hoog op.
Roer goed met een vork zodat het gehakt uit elkaar valt en bruin wordt.
Voeg hierna de tomatenpulp, zout, peper, rijst, kruizemunt en wijn toe en meng goed.
Draai het vuur lager, dek de pan af en laat 20 minuten doorsudderen.
Roer af en toe en voeg eventueel wat water toe om aanbakken te voorkomen.
Neem de pan van het vuur en laat de inhoud iets afkoelen.
Plaats de pepers (paprika's) in een cakevorm met daartussen schijfjes aardappel en/of ui.
Plaats de tomaten in een andere cakevorm.
Vul de pepers en de tomaten met het gehaktmengsel en strooi er paneermeel en geraspte kaas op.
Zet de topjes erop.
Vermeng de olijfolie met de tomatenpuree en giet driekwart hiervan in de vorm met de pepers.
Giet de rest in de vorm met de tomaten.
Zet de vormen in een op 220°C voorverwarmde oven en verwarm de tomaten hierin 15 minuten en de pepers ± 30 minuten.
Verwijder af en toe de topjes en voeg wat van de tomatensaus toe.