Gratin dauphinoise
Aardappel gratin
Ingrediënten
- 3 teen knoflook
- 4 st. ui
- 50 gram boter
- 3 kg. geschilde bonken
- 1½ ltr. runderbouillon of gevogeltebouillon
- ½ ltr. room
- 30 gram zout
- 2 gram peper
- 2 gram gedroogd tijmblad
- 20 st in ringen gesneden olijven
Instructies
- Maak de knoflook en de uien schoon.
- Hak de knoflook fijn, halveer de uien en snijd ze in dunne ringen.
- Zweet dit aan in de boter in een 10 ltr. pan.
- Snijd de aardappels m.b.v. de magi-mix in dunne plakjes en voeg deze toe aan de uien.
- Meng dit goed door elkaar.
- Voeg nu de overige ingrediënten toe en breng het aan de kook
- Roer regelmatig met een schuimspaan over de bodem want het brand snel aan.
- Laat de massa ca. 5 minuut zachtjes doorkoken en gooi het dan over in een gastronormbak.
- Bij gebruik de gratin in oat-meal schaaltjes scheppen, bestrooien met mie de pain (witte broodkruim) en de randen heel goed schoon maken.
- De gratin moet minimaal 15 minuten verwarmd worden in de confectomaat op 150°c