Griekse gehaktballetjes in yoghurt-muntsaus

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 2 eetlepels boter
  • 1 ui
  • 500 gram gehakt
  • 125 gram verkruimeld oud brood
  • 1 ei
  • ½ dl water
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 theelepel oregano
  • zout
  • peper
  • 50 gram bloem
  • 1 dl olijfolie

Voor de saus:

  • 25 gram boter
  • 1 knoflook
  • 25 gram bloem
  • 2 dl water
  • 2 dl yoghurt
  • 1 eetlepel munt
  • zout
  • peper

Instructies

  • Verhit de boter in een koekenpan en fruit hierin de kleingesneden ui lichtbruin.
  • Vermeng het gehakt met de gefruite ui, het verkruimelde brood, het ei, het water, de azijn, de munt en wat zout en peper en kneed alles enkele minuten goed door elkaar.
  • Vorm van het gehaktmengsel ± 16 kleine balletjes en wentel die goed door de
  • bloem.
  • Verhit de olijfolie in een pan en bak hierin de gehaktballetjes mooi bruin en
  • gaar.
  • Laat ze op keukenpapier uitlekken.

De saus:

  • Verhit de boter in een pan en fruit hierin de uitgeperste knoflook ± 2 minuten
  • zonder hem bruin te laten worden.
  • Roer de bloem door het boter-knoflookmengsel.
  • Voeg onder voortdurend roeren beetje bij beetje het water en de yoghurt toe
  • tot een gebonden saus is ontstaan.
  • Roer de fijngehakte munt door de saus.
  • Draai het vuur laag en laat de saus ± 5 minuten zachtjes koken.
  • Maak de saus op smaak met wat zout en peper.
  • Voeg de gehaktballetjes aan de saus toe en laat alles nog ± 10 minuten
  • zachtjes doorkoken tot de gehaktballetjes door en door warm zijn.

Notities / Tips / Wijnadvies

Geef hierbij vers stokbrood en gekookte sperziebonen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Vlees
Land van herkomst Griekenland