Griekse gehaktschotel

Porties: 6
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 kg aubergine
  • zout
  • 2 dl olijfolie
  • 3 gesnipperde ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 600 gram gehakt
  • 1 blik tomaat ± 400 gr
  • cayennepeper
  • ½ eetlepel tijm
  • ½ eetlepel oregano
  • 3 ei
  • 50 gram boter
  • 30 gram bloem
  • ½ liter melk
  • 100 gram Parmezaan
  • nootmuskaat
  • 300 gram tomaat

Instructies

  • Was de aubergines en snijd ze in plakken van 1 cm dik.
  • Doe ze in een vergiet, bestrooi ze met zout, laat ze ± 30 minuten staan en dep ze met keukenpapier droog.
  • Verhit in een grote koekenpan 1 1/2 dl olie, bak de plakken aubergine hierin aan beide kanten goudbruin en laat op keukenpapier uitlekken.
  • Verhit de rest van de olie en bak de ui zachtjes ± 3 minuten.
  • Pers de knoflook erboven uit.
  • Voeg het gehakt toe en bak het in ± 5 minuten rul.
  • Voeg de tomaten en het vocht uit blik, cayennepeper, tijm, oregano en zout toe en laat ± 10 minuten zachtjes koken.
  • Laat afkoelen.
  • Klop 1 ei los en roer het erdoor.
  • Verhit in een steelpan 30 gr boter, roer de bloem erdoor en voeg al roerend
  • scheutje voor scheutje de melk toe.
  • Blijf roeren tot een gebonden saus is ontstaan en roer er dan de kaas door.
  • Breng op smaak met zout en nootmuskaat en laat afkoelen.
  • Klop 2 eieren los en roer ze erdoor.
  • Verwarm de oven voor op 175°C en vet een wijde ovenschaal in.
  • Schep achtereenvolgens de helft van de aubergineplakken, het gehaktmengsel
  • en de helft van de saus in de schaal en verdeel er de rest van de
  • aubergineplakken, de plakjes tomaat en de rest van de saus over.
  • Laat het gerecht in het midden van de oven in 1 uur gaar worden.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Vlees
Land van herkomst Griekenland