Griekse lamspastei

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 250 gram bloem
  • ½ theelepel bakpoeder
  • zout
  • 1 ei
  • 1 dl dikke of uitgelekte yoghurt
  • 40 gram boter

Voor de vulling:

  • 400 gram mager lamsvlees bijvoorbeeld lamsfilet
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels citroensap
  • zout peper
  • 1-2 theelepels oregano
  • 300 gram geitenkaas
  • 50 gram mascarpone
  • 1 ei
  • 1 ei
  • 2-3 eetlepels sesamzaad

Instructies

  • Zeef de bloem en het bakpoeder in een kom, roer er zout, de eidooier, de yoghurt en de boter door en kneed het tot een deeg.
  • Giet er in scheutjes heet water bij, tot het deeg soepel en zacht is, maar niet plakt.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat het ± een half uur rusten.
  • Snijd het vlees in reepjes en bak die 10 minuten op zacht uur in de hete olie.
  • Roer er het citroensap, zout, peper en de oregano door en laat het even afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet een grote ronde ovenschaal of taartvorm (22-24 cm) in.
  • Meng de geitenkaas, de mascarpone en de eidooier door elkaar en schep daar het vleesmengsel door.
  • Verdeel het deeg in 2 ballen die iets in grootte verschillen.
  • Rol de kleinste portie uit tot een lap die iets groter is dan de vorm en leg die op de bodem.
  • Verdeel de vulling over het deeg en houd 2 cm van de randen vrij.
  • Vouw het deeg over de vulling.
  • Rol de andere deegbal uit tot een iets grotere lap en spreid die over de vulling.
  • Druk de randen van de deeglappen stevig aan, zodat de taart helemaal gesloten is en de vulling niet kan lekken.
  • Bestrijk de taart met losgeklopt ei, bestrooi met sesamzaad en bak hem in ± 1 uur goudbruin en gaar.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer direct, bijvoorbeeld met een groene salade met dille en lente-ui.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Vlees
Land van herkomst Griekenland
Feestdagen etc Pasen