Griekse lamspastei
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 250 gram bloem
- ½ theelepel bakpoeder
- zout
- 1 ei
- 1 dl dikke of uitgelekte yoghurt
- 40 gram boter
Instructies
- Zeef de bloem en het bakpoeder in een kom, roer er zout, de eidooier, de yoghurt en de boter door en kneed het tot een deeg.
- Giet er in scheutjes heet water bij, tot het deeg soepel en zacht is, maar niet plakt.
- Verpak het deeg in plasticfolie en laat het ± een half uur rusten.
- Snijd het vlees in reepjes en bak die 10 minuten op zacht uur in de hete olie.
- Roer er het citroensap, zout, peper en de oregano door en laat het even afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet een grote ronde ovenschaal of taartvorm (22-24 cm) in.
- Meng de geitenkaas, de mascarpone en de eidooier door elkaar en schep daar het vleesmengsel door.
- Verdeel het deeg in 2 ballen die iets in grootte verschillen.
- Rol de kleinste portie uit tot een lap die iets groter is dan de vorm en leg die op de bodem.
- Verdeel de vulling over het deeg en houd 2 cm van de randen vrij.
- Vouw het deeg over de vulling.
- Rol de andere deegbal uit tot een iets grotere lap en spreid die over de vulling.
- Druk de randen van de deeglappen stevig aan, zodat de taart helemaal gesloten is en de vulling niet kan lekken.
- Bestrijk de taart met losgeklopt ei, bestrooi met sesamzaad en bak hem in ± 1 uur goudbruin en gaar.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer direct, bijvoorbeeld met een groene salade met dille en lente-ui.