Gulab jamun
Griesballetjes met siroop
Ingrediënten
- 1 liter melk
- 6 eetlepel(s) citroensap
- 100 gram griesmeel
- plantaardige olie om te frituren
Siroop:
- 250 gram suiker
- 1 eetlepel rozewater
- 3 dl water
- 5 kardemompeulen
- 5 kruidnagels
Instructies
- Verwarm de melk in een grote pan met dikke bodem, voeg citroensap toe en breng aan de kook. (De melk zal stremmen).
- Kook nog 5-10 minuten en laat dan afkoelen.
- Giet de wei af, zodat de wrongel overblijft.
- Doe de wrongel in een zeef met 2 lagen kaasdoek en knoop het doek vervolgens dicht.
- Verzwaar met een gewicht en laat het een nacht staan.
- Meng de volgende dag de verkregen kaas (panir) met het griesmeel tot deeg.
- Breek het in 15 stukjes ter grootte van ongedopte hazelnoten.
- Verhit in een frituurpan de olie zodanig, dat een stukje deeg erin meteen gaat sissen en drijven.
- Frituur de balletjes in enkele porties goudbruin, schep ze eruit met een schuimspaan en laat ze daarna uitlekken op keukenpapier.
- Houd ze warm in een lauwe oven.
Voor de siroop:
- Breng in een pan met dikke bodem het water aan de kook met de kardemom en kruidnagels.
- Temper het vuur, voeg de suiker toe en roer tot die is opgelost.
- Draai het vuur weer hoog en kook zonder roeren stevig door tot de siroop dik wordt.
- Laat iets afkoelen en druppel het rozewater erover.
- Leg de balletjes in een kom en giet de siroop erover.
- Serveer ze warm.
Notities / Tips / Wijnadvies
Noot: Dit is zeer kleverig maar smakelijk Indiaas snoepgoed. Gulab Jamun is vers het lekkerst, hoewel het in de siroop enkele dagen in de koelkast goed blijft.