Gulab jamun

Griesballetjes met siroop
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 liter melk
  • 6 eetlepel(s) citroensap
  • 100 gram griesmeel
  • plantaardige olie om te frituren

Siroop:

  • 250 gram suiker
  • 1 eetlepel rozewater
  • 3 dl water
  • 5 kardemompeulen
  • 5 kruidnagels

Instructies

  • Verwarm de melk in een grote pan met dikke bodem, voeg citroensap toe en breng aan de kook. (De melk zal stremmen).
  • Kook nog 5-10 minuten en laat dan afkoelen.
  • Giet de wei af, zodat de wrongel overblijft.
  • Doe de wrongel in een zeef met 2 lagen kaasdoek en knoop het doek vervolgens dicht.
  • Verzwaar met een gewicht en laat het een nacht staan.
  • Meng de volgende dag de verkregen kaas (panir) met het griesmeel tot deeg.
  • Breek het in 15 stukjes ter grootte van ongedopte hazelnoten.
  • Verhit in een frituurpan de olie zodanig, dat een stukje deeg erin meteen gaat sissen en drijven.
  • Frituur de balletjes in enkele porties goudbruin, schep ze eruit met een schuimspaan en laat ze daarna uitlekken op keukenpapier.
  • Houd ze warm in een lauwe oven.

Voor de siroop:

  • Breng in een pan met dikke bodem het water aan de kook met de kardemom en kruidnagels.
  • Temper het vuur, voeg de suiker toe en roer tot die is opgelost.
  • Draai het vuur weer hoog en kook zonder roeren stevig door tot de siroop dik wordt.
  • Laat iets afkoelen en druppel het rozewater erover.
  • Leg de balletjes in een kom en giet de siroop erover.
  • Serveer ze warm.

Notities / Tips / Wijnadvies

Noot: Dit is zeer kleverig maar smakelijk Indiaas snoepgoed. Gulab Jamun is vers het lekkerst, hoewel het in de siroop enkele dagen in de koelkast goed blijft.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Snack
Land van herkomst India