haggis

Haggis

(eenvoudig recept)
Porties: 4 -6 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 125 gram lamslever
  • 1 klein schapenhart
  • 125 gram ui
  • 125 gram grof havermeel
  • 50 gram runderniervet
  • zout peper

Instructies

  • Pel de uien en laat ze heel.
  • Snijd het hart in tweeën.
  • Was de lever en het hart en laat de lever, het hart en de uien in 1/2 liter water sudderen (na ± 35 minuten zou het vlees zacht moeten zijn; geef het eventueel nog een paar minuten extra, maar haal de uien uit het water en laat ze uitlekken).
  • Maak intussen een grote zware koekenpan heet en rooster het havermeel tot het droog en iets donkerder gekleurd, maar niet bruin is.
  • Laat het vlees uitlekken en afkoelen en hak het met de hand of in een keukenmachine fijn.
  • Hak de uien met de hand fijn (een keukenmachine maakt er puree van).
  • Rasp het rundvet.
  • Vermeng het vlees, de uien, het havermeel en het rundvet met ± 3 dl van het kookvocht (het mengsel moet zacht zijn en zo dun, dat het net van de lepel afdruipt) en breng het op smaak met veel peper en wat zout.
  • Doe het mengsel in een porseleinen puddingvorm van ± 11/2 liter inhoud, sluit de
  • vorm met vetvrij papier af en leg daar folie overheen (of neem een plastic vorm met
  • deksel voor gestoomde puddingen).
  • Laat de haggis minstens 2 uur stomen.
  • Het mengsel wordt niet stijf, dus tijdens het stomen kunt u de smaak nog controleren.
  • Serveer de haggis op een passende aardewerk schotel met de koolraap en de aardappelen, of apart en zet boter op tafel.

Notities / Tips / Wijnadvies

Dien haggis op met gepureerde koolraap, of 'clapshot': een puree van gelijke delen koolraap en aardappel, op smaak gebracht met wat gemberpoeder, nootmuskaat en peper en veel boter.
Welke whisky e bij wordt gegeven, is een kwestie van smaak.
Een malt uit de Glens (bijvoorbeeld GlenDeveron) is een goede start, maar het verdient aanbeveling, ook eens de wat rokerige en naar zee geurende Islay whisky's te proberen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Lamsvlees / Schapenvlees / Vlees
Land van herkomst Ierland