Haggis 2
Ingrediënten
- 1 schapenmaag
- lever, hart en longen van een schaap
- 500 gram runderniervet
- 500 gram grof havermeel
- ½ theelepel gemengde gedroogde kruiden tijm, peterselie, salie, rozemarijn
- ½ theelepel zout
- ½ theelepel gemalen peper
- 4 middelgrote uien
Instructies
- Was de maag in koud water, schraap hem goed af, maak hem goed schoon en laat hem een nacht in koud water met wat zout liggen.
- Was de lever, het hart en de longen, leg ze in een pan kokend water met een theelepel zout en laat ze 2 uur koken, met de luchtpijp over de rand van de pan.
- Laat ze afkoelen.
- Maak een grote, zware koekenpan heet en rooster het havermeel tot het droog en iets donkerder gekleurd, maar niet bruin, is.
- Snijd de luchtpijp van de afgekoelde longen.
- Maal de helft van de lever (de andere helft wordt niet gebruikt) het hart, de longen, het rundvet en de uien.
- Voeg het havermeel, de peper, het zout, de kruiden en ongeveer 1/2 liter van het kookvocht toe en meng goed (het mengsel moet zo dun zijn, dat het net van de lepel afdruipt).
- Vul de maag voor iets meer dan de helft met het mengsel en naai hem dicht.
- Leg de haggis in een pan kokend water en laat hem 3 uur koken.
- Prik er af en toe in om barsten te voorkomen.
- Dien hem heet op met aardappelpuree, koolraap en natuurlijk een 'quaich' (houten bekertje malt whisky).
Notities / Tips / Wijnadvies
(Het officiële recept zoals dat tegenwoordig op de scholen in Edinburg wordt geleerd)