Heldere bietensoep

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 350 gram soepgroenten wortel, prei, selderij, peterselie, ui
  • 100 gram gerookt spek
  • 500 gram soepkip
  • 250 gram ongekookte rode bieten
  • peper
  • 1 laurierblad
  • 10 gram gedroogde paddestoelen
  • ½ liter bietenzuur
  • 1 teen knoflook
  • zout
  • ½ theelepel suiker
  • citroensap

Instructies

  • Breng de schoongemaakte en kleingesneden soepgroenten samen met het spek en de kip in ± 2 liter water aan de kook.
  • Voeg er vervolgens de in plakjes gesneden bieten, de peper en het laurierblad aan toe en trek hiervan in ± 1/2 uur een bouillon.
  • Kook de gedroogde paddestoelen in een apart pannetje in ± 1/4 liter water in ± 15 minuten gaar.
  • Giet zowel de bouillon van de groenten en vlees als het kooknat van de paddestoelen door een zeef en roer beide afkooksels door elkaar.
  • Voeg aan dit mengsel het bietenzuur toe.
  • Verwarm de soep tot bijna aan de kook, maar laat niet koken, want dan verliest de soep kleur!.
  • Voeg er tenslotte naar smaak wat zout, suiker, een uitgeperst teentje knoflook en citroensap aan toe.
  • Deze bieten soep wordt traditioneel opgediend met uszka (oortjes), gevuld en in vorm gevouwen deeg, maar u kunt er ook gevulde pasteitjes van bladerdeeg of soepstengels bij serveren.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Soep
Land van herkomst Polen