Irish stew 3

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg runderstooflappen
  • 2 flinke uien
  • 2 winterwortelen
  • 2 stelen bleekselderij
  • 3 eetlepel(s) bloem
  • zout
  • versgemalen peper
  • 4 eetlepel(s) olie
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • ¾ l vleesbouillon uit een pot of van tabletten
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 6 flinke aardappelen

Instructies

  • Snijd het vlees in niet te kleine blokken (circa 4x4 cm).
  • Snijd de uien in halve ringen, de geschraapte winterwortelen in plakjes en de bleekselderij in boogjes.
  • Doe de bloem met wat zout en peper in een plastic zak en doe er de blokjes rundvlees bij.
  • Schud tot de blokjes vlees rondom met de gekruide bloem zijn bedekt.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Verwarm de olie in een grote braadpan die in de oven past en bak de blokjes vlees met niet teveel tegelijk op hoog vuur rondom bruin.
  • Schep ze met een schuimspaan uit de pan.
  • Voeg zonodig een extra scheutje olie toe en laat de ui, de wortel en de bleekselderij omscheppend bakken tot ze beginnen te kleuren.
  • Voeg de tomatenpuree toe en laat kort meebakken.
  • Voeg de bouillon, de tijm en de laurier toe en breng aan de kook.
  • Schep er de vleesblokjes door en zet met het deksel op de pan 1 uur in de voorverwarmde oven.
  • Snijd intussen de geschilde aardappelen in blokjes van circa 3x3 cm en schep ze door het vlees.
  • Zet de afgedekte pan nog circa 45 minuten terug in de oven.
  • Proef of er nog zout en/of peper bij moet.
  • Verwijder zo mogelijk de laurierblaadjes.
  • Dit is een complete maaltijd.

Notities / Tips / Wijnadvies

Info:

Er wordt wel eens gezegd dat er evenveel recepten voor Irish stew zijn als er Ierse huishoudens zijn. Deze bewering zal ongetwijfeld een tikkeltje overdreven zijn, maar dat neemt niet weg dat er tal van variaties zijn op deze klassieker. In Ierland wordt deze traditionele schotel overigens ook heel vaak met schapen- of lamsvlees gemaakt. Wij kozen voor een eigentijdse versie, waarbij het vlees, runderlappen, in de oven gaar wordt gestoofd. Dit gerecht, dat zich prima leent om aan een wat groter gezelschap te serveren, kan uitstekend worden ingevroren en na het ontdooien worden opgewarmd. En wist u dat het de tweede dag vaak nóg lekkerder smaakt?

Wijnadvies:

Te serveren met een eenvoudige rode Bordeaux of Bordeaux Supérieur. Eventueel een rode Bergerac of een Italiaanse Merlot (16-18°C).
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Rundvlees / Stoofpot
Land van herkomst Ierland