Kao neow mamuang
Rijpe mango met kleefrijst
Equipment
Ingrediënten
Voor de rijst:
- 185 g witte kleefrijst
Voor de rijstsaus
- 125 ml kokosmelk dikke
- 4 eetlepel(s) kristalsuiker of meer naar smaak
- ½ tl zout
Voor de topping saus:
- 4 eetlepel(s) kokosmelk dikke
- ¼ tl zout
- ½ tl kristalsuiker
- 1 eetlepel(s) maïzena opgelost in 4 el koud water
Als begeleiding:
- 1 grote mango rijpe zoete
- 1 tl mungbonenzaad gefrituurde of geroosterde sesamzaad
Instructies
Bereidingswijze:
- Giet de rijst af en laat uitlekken en doe hem in een natte linne zak (een kussensloop gaat ook prima). Zet de zak met rijst in een bamboe of metalen stomer.
- Een een bamboe stomer verdient de voorkeur.
- Stoom de rijst boven kokend water 40 min tot de rijst zacht is.
Maak nu de saus voor de rijst:
- Doe de dikke kokosmelk, kristalsuiker en zout in een steelpan op een matig vuur tot de suiker is opgelost.
- Neem een rijstspatel of een grote lepel en werk lepel voor lepel de de saus door de rijst en zet de rijst aan de kant.
Maak nu de toppingsaus:
- Doe het zout, suiker, kokosmelk en bindpapje in een kleine steelpan en verwarm de inhoud op een matig vuur tot de saus is ingedikt.
- Schil de mango en snijd hem in 12 stukken en verwijder de pit. Verdeel de mango over 2 borden en leg naast de mango een opscheplepel rijst.
- Druppel over de rijst de toppingsaus en strooi er de gefrituurde mungbonenzaden over
Notities / Tips / Wijnadvies
Noot:
Witte kleefrijst moet men voor het koken laten wellen. 1 nacht in koud water, 5 uur in warm water of 15 minuten in kokend water.
Eten:
Neem wat rijst en mango op een eetlepel en eet dit samen, heerlijk.
Witte kleefrijst moet men voor het koken laten wellen. 1 nacht in koud water, 5 uur in warm water of 15 minuten in kokend water.
Eten:
Neem wat rijst en mango op een eetlepel en eet dit samen, heerlijk.