Kao pad gai
Gebakken rijst met kip
Ingrediënten
- 2 eetlepel(s) sojaolie
- 4 tenen knoflook gekneusd en gehakt, met velletje
- 200 g kippenborst in 2 cm grote blokjes / veggie: tofu of quorn
- 1 ei
- 4 mokken rijst gekookte koude
- 2 eetlepel(s) vissaus veggie: sojasaus
- 1 tl kristalsuiker
- ½ tl thai chocolate gedroogde chilipoeder
- 1 tl garnalen gedroogde vlokken / veggie: weglaten
- 2 lente-uitjes in dunne ringen
- ⅓ limoen sap er van
voor de garnering:
- 1 grote thai chocolates rode chilipeper in dune reepjes
- 1 komkommer kleine / in dunne plakjes
Voor het sausje aan tafel:
- 2 eetlepel(s) vissaus veggie: sojasaus
- 4 tenen knoflook gepeld, gekneusd en gehakt
- ¼ tl kristalsuiker
- 2 kleine chilipepertjes rawit, fijngesneden
- 2 eetlepel(s) limoensap
Instructies
- Leg de komkommer om en om met de chilireepjes op de rand van een grote serveerschaal.
- Het ei loskloppen in een kommetje en aan de kant zetten.
- Verhit de olie in een wok op matig vuur, fruit de knoflook tot deze begint te geuren.
- Niet laten kleuren.
- Voeg de kip toe en roerbak deze 2-3 minuten.
- Voeg het geklopte ei toe toe en roerbak totdat het ei half gaar is.
- Voeg de rijst toe en ga door met roerbakken.
- Voeg de suiker, vissaus, chilipoeder, garnalenvlokken en lente-ui toe.
- Roerbak nog enkele seconden totdat de rijst goed vermengd is en tevens iets kleurd.
- Doe de vlam onder de wok uit.
- Sprenkel het limoensap over de rijst en schep het onder.
- Hoop de rijst op in het midden van de serveerschaal en serveer heet met het onder staand sausje
Bereidingswijze van het sausje:
- Meng alles in een klein kommetje en zet het op tafel.
- De gasten kunnen nu naar eigen smaak hun portie "Kao pad gai" verder op smaak brengen.