Kartoffelklösse mit Pfaumenmus

Porties: 15 knoedels
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 6 aardappels middelgrote (± 1 kg), schoongeboend, niet geschild
  • 1 el bloem
  • 65 g bloem
  • 115 g boter
  • ¼ kp broodkruim wit-, fijn, droog
  • 2 eidooiers
  • 1 eiwit licht geklopt
  • 1 snf kaneel
  • 1 snf nootmuskaat
  • 15 tl pruimenmoes òf appelmoes
  • 55 g suiker
  • 2 tl zout

Instructies

  • Verhit 55 g boter in een flinke koekenpan.
  • Voeg het broodkruim toe aan de boter.
  • Bak het broodkruim onder voortdurend roeren bruin.
  • Neem de pan van het vuur.
  • Zet het broodkruim apart.
  • Doe de aardappelen in ruim kokend water met wat zout.
  • Laat de aardappelen ± 20 minuten flink doorkoken tot ze gaar zijn.
  • Laat de aardappelen uitlekken.
  • Schil de aardappelen.
  • Rasp de aardappelen fijn.
  • Klop 60 g boter door de aardappelen.
  • Klop één voor één de eidooiers door de aardappelen.
  • Voeg het zout toe aan de aardappelen.
  • Voeg de nootmuskaat toe aan de aardappelen.
  • Blijf de aardappelen kloppen tot een glad deeg is verkregen.
  • Breng het deeg op smaak.
  • Dek het deeg af met plasticfolie.
  • Zet het deeg 1 uur in de koelkast.
  • Bestrooi een flink bakblik gelijkmatig met 1 el bloem.
  • Leg het gekoelde deeg op het bakblik
  • Rol het deeg met een met bloem bestoven deegroller uit tot een rechthoekige lap van ruim 20 cm breed en 35 cm lang.
  • Zet, als het deeg te kleverig wordt, het dan op het blik weer even in de koelkast tot het weer stevig is.
  • Snijd het deeg in vierkanten van ± 7 cm.
  • Lepel 1 tl pruimenmoes in het midden van ieder vierkant deeg.
  • Bestrijk de kanten van het deeg met wat geklopt eiwit.
  • Vouw het lapje deeg diagonaal om.
  • Druk de zijkanten van het deeg op elkaar.
  • Breng in een grote pan 4 l water en 2 tl zout aan de kook.
  • Doe 4-5 knoedels in de pan.
  • Roer zachtjes, zodat de knoedels niet aan elkaar of aan de bodem van de pan gaan kleven.
  • Laat de knoedels 3-4 minuten flink koken tot ze komen bovendrijven.
  • Haal de knoedels met een schuimspaan uit de pan.
  • Rangschik de knoedels, als ze allemaal klaar zijn, op een voorverwarmde schotel.
  • Bestrooi de knoedels met het gebakken broodkruim.
  • Bestrooi de knoedels met de suiker (eventueel vermengd met kaneel).
  • Serveer direct.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten
Land van herkomst Duitsland
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch