Kievitsbonen met spek en ui
In West-Brabant teelde men de 'stokkievitsboon'. Dit is een gespikkelde bruine boon, die ook nu nog geteeld wordt op verscheidene plaatsen.
Ingrediënten
- 500 g gedroogde kievitsbonen
- 250 g ui
- 400 g spek
- peper & zout
- azijn
Instructies
- Was de bonen en zet ze in royaal water te weken gedurende minstens 12 uur.
- Kook ze in het weekwater zonder zout gedurende ± 1 uur.
- Snijd het spek in dobbelsteentjes, bak het uit en neem ze uit het vet.
- Snijd de uien in schijven en bak ze in een gedeelte van het bakvet gaar en bruin.
- Verwijder een gedeelte van het bonenwater. Voeg dat de rest toe aan de uien en de dobbelsteentjes gebakken spek.
- Beng alles goed, warm even door en breng het geheel op smaak met peper, zout en een weinig azijn.
Notities / Tips / Wijnadvies
Er werden géén aardappelen bij geserveerd.