Kievitsbonen met spek en ui

In West-Brabant teelde men de 'stokkievitsboon'. Dit is een gespikkelde bruine boon, die ook nu nog geteeld wordt op verscheidene plaatsen.
Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 500 g gedroogde kievitsbonen
  • 250 g ui
  • 400 g spek
  • peper & zout
  • azijn

Instructies

  • Was de bonen en zet ze in royaal water te weken gedurende minstens 12 uur.
  • Kook ze in het weekwater zonder zout gedurende ± 1 uur.
  • Snijd het spek in dobbelsteentjes, bak het uit en neem ze uit het vet.
  • Snijd de uien in schijven en bak ze in een gedeelte van het bakvet gaar en bruin.
  • Verwijder een gedeelte van het bonenwater. Voeg dat de rest toe aan de uien en de dobbelsteentjes gebakken spek.
  • Beng alles goed, warm even door en breng het geheel op smaak met peper, zout en een weinig azijn.

Notities / Tips / Wijnadvies

Er werden géén aardappelen bij geserveerd.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten
Land van herkomst Brabant / Nederland