Königsberger Klopse
Königsberger Klopse is een Oost-Pruisische specialiteit van gekookte vleesknoedels in witte saus met kappertjes. Het wordt gemaakt uit gehakt van kalfs- of rundvlees en varkensvlees met ansjovissen, uien, geweekt wit brood, ei en specerijen. Wikipedia
Ingrediënten
- 4 sneden oudbakken witbrood
- water
- 2 uien
- boter
- 250 gram rundergehakt
- 250 gram kalfsgehakt of 500 gr gehakt half-om-half ter vervanging van rund en kalf
- peper zout
- ei
- ¾ liter water
- mergpijpje
- 3 pimento jamaica peper korrels
- 1 laurierblad
- 1 bouillontablet
- 2 eetlepels boter
- 2 eetlepels bloem
- ⅛ liter zure room
- 1 dl droge witte wijn
- 4 eetlepels kappertjes
- suiker
- 2 eidooiers
- citroensap
Instructies
- Week het brood in water.
- Maak de uien schoon.
- Hak 1 ui fijn, en smoor hem in wat boter tot hij zacht en glazig is.
- Rasp de andere ui.
- Meng het gehakt met het uitgeknepen brood, peper, zout, het ei en de gesmoorde ui.
- Vorm met koude natte handen 16 balletjes van het gehaktmengsel.
- Breng de 750 ml water met het mergpijpje, de geraspte ui, de kruiden en het bouillontablet aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes doorkoken.
- Voeg de gehaktballetjes aan de kokende bouillon toe en laat ze 10 minuten trekken.
- Schep ze uit de bouillon en houd ze warm.
- Zeef de bouillon.
- Maak een lichte roux van boter en bloem, verdun hem met de bouillon en maak hem op smaak met de zure room en de wijn.
- Roer de kappertjes door de saus en voeg zoveel suiker en citroensap toe dat de saus zoetzuur van smaak is.
- Schep de balletjes in de saus en laat de goed warm worden.
- De saus mag nu niet meer koken!
- Klop de eidooiers los met een scheutje room, melk of water en bind de saus er mee.
- Heerlijk met gekookte aardappelen en bloemkool, met kaas, zonder saus gegratineerd.