konigsberg

Königsberger Klopse

Königsberger Klopse is een Oost-Pruisische specialiteit van gekookte vleesknoedels in witte saus met kappertjes. Het wordt gemaakt uit gehakt van kalfs- of rundvlees en varkensvlees met ansjovissen, uien, geweekt wit brood, ei en specerijen. Wikipedia
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 4 sneden oudbakken witbrood
  • water
  • 2 uien
  • boter
  • 250 gram rundergehakt
  • 250 gram kalfsgehakt of 500 gr gehakt half-om-half ter vervanging van rund en kalf
  • peper zout
  • ei
  • ¾ liter water
  • mergpijpje
  • 3 pimento jamaica peper korrels
  • 1 laurierblad
  • 1 bouillontablet
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels bloem
  • liter zure room
  • 1 dl droge witte wijn
  • 4 eetlepels kappertjes
  • suiker
  • 2 eidooiers
  • citroensap

Instructies

  • Week het brood in water.
  • Maak de uien schoon.
  • Hak 1 ui fijn, en smoor hem in wat boter tot hij zacht en glazig is.
  • Rasp de andere ui.
  • Meng het gehakt met het uitgeknepen brood, peper, zout, het ei en de gesmoorde ui.
  • Vorm met koude natte handen 16 balletjes van het gehaktmengsel.
  • Breng de 750 ml water met het mergpijpje, de geraspte ui, de kruiden en het bouillontablet aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes doorkoken.
  • Voeg de gehaktballetjes aan de kokende bouillon toe en laat ze 10 minuten trekken.
  • Schep ze uit de bouillon en houd ze warm.
  • Zeef de bouillon.
  • Maak een lichte roux van boter en bloem, verdun hem met de bouillon en maak hem op smaak met de zure room en de wijn.
  • Roer de kappertjes door de saus en voeg zoveel suiker en citroensap toe dat de saus zoetzuur van smaak is.
  • Schep de balletjes in de saus en laat de goed warm worden.
  • De saus mag nu niet meer koken!
  • Klop de eidooiers los met een scheutje room, melk of water en bind de saus er mee.
  • Heerlijk met gekookte aardappelen en bloemkool, met kaas, zonder saus gegratineerd.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Vlees
Land van herkomst Rusland