- Bruin krentenbrood
Vervang 250 gr bloem door volkorenmeel en gebruik 40 gr verse gist.
- Krentenbollen (12 stuks)
Vorm na de eerste rijs 12 kleine bollen van het deeg en laat die op een
ingevette bakplaat 30-45 minuten rijzen.
Bestrijk de bollen enkele malen met losgeklopt ei.
Baktijd: 10-15 minuten.
- Gemberbrood, gemberbollen
Vervang de krenten en/of rozijnen door 200 gr kleingesneden goed uitgelekte
gember.
- Paasbrood
Voeg als vulsel extra 25 gr sukade, 25 gr oranjesnippers en 25 gr geroosterde
amandelsnippers toe.
- Kerststol, Weihnachtstolle
Voeg aan de ingrediënten van het paasbrood nog 300 gr amandelspijs (van
150 gr amandelen) toe.
Leg de ronde deegplak na de eerste rijs op een ingevette bakplaat, vorm de
amandelspijs tot een rol en leg die ongeveer in het midden.
Sla het deeg zò dubbel dat het omgeslagen deel iets kleiner is dan het
onderste.
Laat het deeg opnieuw rijzen.
Bestrijk de warme stol na het bakken een paar maal met boter.
Bestrooi het afgekoelde brood desgewenst met poedersuiker en versier het
met een rood lint en een takje hulst.
- Broodtulband
Doe het deeg na de eerste rijs over in een ingeboterde tulbandvorm en in een
klein zandtaartvormpje.
Bak ze op een rooster.
Neem het kleine vormpje na ± 15 minuten uit de oven en zet dit na afkoelen
als een
'hoedje' op de tulband.