Krentenpap met worstenbollen

Uit Prinsenbeek en omgeving
De plattelandsbevolking, die een drukke werkweek achter de rug had, genoot 's zondags graag van een lange vrije 'verplichte' rustdag. Ook aan de bereiding van de maaltijden besteedde met dan niet veel tijd.
Het recept voor een veelkomend menu op zondag volgt hier:
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de pap:

  • liter water
  • 100 g rijst
  • klontje boter of vet
  • 75 g krenten
  • snufje zout

Voor de worstenbollen:

  • 500 g gehakt grofgemalen varkensvlees
  • 3 beschuit
  • 1 ei
  • peper & zout
  • nootmuskaat
  • boter of boter met reuzel

Instructies

  • De rijst en krenten goed wassen. In water met zout en een stukje boter gaar koken (boter of vet voorkomt het overkoken), af en toe roeren om een mooi gebonden pap te krijgen. Kooktijd ca. 65 minuten.
  • Maak van het gemalen varkensvlees met de overige ingrediënten een smakelijk gehaktmengsel. Vorm er flinke gehaktballen van (5-6 stuks uit 500 g vlees) en braad deze in boter of een mengsel van boter en vet gaar en bruin.
  • Maak de jus af met iets water.
  • De worstenbollen behoren nogal vet en grof te zijn. Hierdoor krijgt men de specifieke smaak aan de 'magere' pap.
  • De pap werd geserveerd op diepe borden. In het midden werd een kuiltje gemaakt voor de worstenbol met een schep vette jus.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Vlees
Land van herkomst Nederland / Noort Brabant