Moksie Alesie
spreek uit: moks'alesie
Ingrediënten
- 500 gram varkensfilet of kipfilet
- 200 gram zoutvlees (of 200 gr mager gerookt spek of pekelvlees)
- 200 gram garnalen
- 2 grote ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 spitskool of witte kool
- 500 gram rijst
- 2 blikjes tomatenpuree
- 2 bouillonblokjes
- 100 gram santen aan een stuk
- 1 grote makreel (of 2 kleine)
- olijfolie
Instructies
- Snijd het zoutvlees (of spek/pekelvlees) in blokjes en bak die even uit in (olijf)olie.
- Snijd het vlees in dobbelsteentjes, kruid ze met zout en peper en bak ze in de (olijf)olie bruin.
- Doe de ui, knoflook, tomatenpuree, bouillonblokjes, 1/4 liter water (heet, anders wordt het vlees taai), santen en de niet te fijngesneden kool erbij.
- Laatdit in een kwartiertje gaar worden.
- Schep alles met een schuimspaan uit de pan en doe de rijst in de vloeistof.
- Vul aan met water, zodat u de juiste vloeistof/rijstverhouding krijgt (de rijst moet ± 1,5 cm onder staan.
- Meet dit zonodig even na.
- De verhouding moet ongeveer 1,5 kopje vloeistof per kopje rijst zijn; anders blijft de rijst hard).
- Breng de rijst aan de kook en laat hem de voorgeschreven tijd doorkoken.
- Schep, als de rijst gaar is, alles er weer doorheen en laat het geheel nog een kwartiertje doorstomen (op een heel laag pitje, anders brandt het aan).
- Ontdoe intussen de makreel van graten en vel en snijd de vis in stukken.
- Schep de stukken vis voorzichtig door het rijst/vleesmengsel en voeg de garnalen toe.
- Laat alles nog even aan elkaar wennen, terwijl u de tafel dekt.
- Dit gerecht is de tweede dag nog veel lekkerder.
Notities / Tips / Wijnadvies
U kunt dit gerecht ook met gerookte kip klaarmaken.