Moksie Alesie

spreek uit: moks'alesie
Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 500 gram varkensfilet of kipfilet
  • 200 gram zoutvlees (of 200 gr mager gerookt spek of pekelvlees)
  • 200 gram garnalen
  • 2 grote ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 spitskool of witte kool
  • 500 gram rijst
  • 2 blikjes tomatenpuree
  • 2 bouillonblokjes
  • 100 gram santen aan een stuk
  • 1 grote makreel (of 2 kleine)
  • olijfolie

Instructies

  • Snijd het zoutvlees (of spek/pekelvlees) in blokjes en bak die even uit in (olijf)olie.
  • Snijd het vlees in dobbelsteentjes, kruid ze met zout en peper en bak ze in de (olijf)olie bruin.
  • Doe de ui, knoflook, tomatenpuree, bouillonblokjes, 1/4 liter water (heet, anders wordt het vlees taai), santen en de niet te fijngesneden kool erbij.
  • Laatdit in een kwartiertje gaar worden.
  • Schep alles met een schuimspaan uit de pan en doe de rijst in de vloeistof.
  • Vul aan met water, zodat u de juiste vloeistof/rijstverhouding krijgt (de rijst moet ± 1,5 cm onder staan.
  • Meet dit zonodig even na.
  • De verhouding moet ongeveer 1,5 kopje vloeistof per kopje rijst zijn; anders blijft de rijst hard).
  • Breng de rijst aan de kook en laat hem de voorgeschreven tijd doorkoken.
  • Schep, als de rijst gaar is, alles er weer doorheen en laat het geheel nog een kwartiertje doorstomen (op een heel laag pitje, anders brandt het aan).
  • Ontdoe intussen de makreel van graten en vel en snijd de vis in stukken.
  • Schep de stukken vis voorzichtig door het rijst/vleesmengsel en voeg de garnalen toe.
  • Laat alles nog even aan elkaar wennen, terwijl u de tafel dekt.
  • Dit gerecht is de tweede dag nog veel lekkerder.

Notities / Tips / Wijnadvies

U kunt dit gerecht ook met gerookte kip klaarmaken.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Vlees
Land van herkomst Suriname