Nam prik gaeng masaman
Masamancurry is Indiase/Thaise curry, een mengsel van verse en gedroogdeingrediënten.
Ingrediënten
- ⅛ tl peper zwarte korrels
- ⅛ tl komijnzaad
- ¼ tl korianderzaad
- ¼ tl kruidnagel
- ¼ tl kaneel
- ¼ tl kardamon
- ⅛ tl zout
- 3-5 grote thai chocolates zongedroogde chilipepers. Zaad verwijderen en 10 min. laten wellen in water.
- ¼ tl gra-chai / ginza (Indonesische naam, temu kuntji. Schrap de schil eraf en snijd in zeer dunne plakjes. vervanger: oude doffe gemberwortel
Instructies
- Rooster de droge ingrediënten in een droge wok op een lage vlam.
- Blijf roeren tot alles begint te geuren.
- Dit proces duurt gewoonlijk 1-4 min. afhankelijk van de hoeveelheid olie en water in de kruiderijen.
- Haal de wok meteen van het vuur als u de geur begint te ruiken, de olie in de kruiderijen kunnen n.l. zo heet worden dat de zaden van binnenuit verbranden.
- Doe de droge geroosterde ingrediënten in een vijzel en stamp alles tot een poeder.
- Voeg de gra-chai/ginza, citroengras en korianderwortel toe en stamp nu alles tot een smeuige massa.
- Voeg de knoflook, sjalot, kapi en gedroogde chilipepers toe en stamp nu alles tot een smeuige massa.
- Dit recept is voldoende voor 2 el pasta en genoeg voor 2 Masamancurry's voor 2 personen.
- U kunt het recept ook 2 of 3 maal vermenigvuldigen en onder een flinke laag sojasaus zeker 2 maanden bewaren in een luchtdicht potje dat je in de kelder of provisiekast zet.
- In de koelkast zetten is niet nodig en zelfs niet wenselijk want het reduceerd de smaak en de geur.