Nam prik gaeng phed deng
Rode currypasta
Ingrediënten
- ½ eetlepel(s) komijnzaad op een laag vuur DROOG geroosterd
- ½ eetlepel(s) korianderzaad op een laag vuur DROOG geroosterd
- 1 eetlepel(s) citroengras snij eerst 1 cm vanaf de wortelaanzet eraf en gooi dit weg (sprieten kan men gebruiken als satéstokjes)
- 1 eetlepel(s) laoswortel geschild en gehakt
- 1 eetlepel(s) kaffir-limoen geraspt
- 2 tl korianderwortel gewassen en gehakt
- 2 eetlepel(s) sjalotjes gepeld en gehakt
- 6 teentjes knoflook gepeld en gehakt
- 2 cm geelwortel kurkuma, gehakt
- 6-8 cm ginza of gember geschild en gehakt
- 5 blaadjes basilicum zoete
- 1-2 groene chilipepers medium
- 10-15 rode chilipepers medium
- 1 tl zout
- 1 tl kapi thaise garnalenpasta
Instructies
Basis recept.
- Sommige Thaise families gebruiken maar 8 ingrediënten in hun groene currypasta.
- Mijn familie gebruikt 15 ingrediënten en ik gebruik dan ook mijn familie-recept in mijn lessen.
- Doe alle ingrediënten in een vijzel en stamp ze met de stamper fijn.
- Het is niet nodig om alles tot een zalfachtige substantie te stampen.
- Men mag gerust de ingrediënten nog van elkaar kunnen onderscheiden.
"Noot:
- Wanneer men het aantal rode met de groene chilipepers verwisseld heeft men de 'groene currypasta - nam prik gaeng kieow wan'.
- Zijn uw deze versies te 'heet' neem dan de grote in plaats van de medium chilipepers.
- Onthoud; hoe kleiner hoe heter, hoe groter deste milder de chilipepers zijn."
- Deze hoeveelheid currypasta is ruim voldoende voor een gerecht voor 4 personen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Men kan deze currypasta 1 week bewaren in de koelkast of 3-12 maanden in de diepvries.
Vries de currypasta in in een ijsblokjesvorm, handig in gebruik.
Koopt u de currypasta kant en klaar in de winkel dan is deze 1 jaar houdbaar in de koelkast.
Vries de currypasta in in een ijsblokjesvorm, handig in gebruik.
Koopt u de currypasta kant en klaar in de winkel dan is deze 1 jaar houdbaar in de koelkast.