Nonnevotten

Nonnevotten

Nonnevot of strik is een typisch Limburgs gebak in de vorm van een lus met een losse knoop en wordt traditioneel met carnaval gegeten. Tegenwoordig zijn nonnevotten vanaf ongeveer een maand voor de carnaval tot Aswoensdag te verkrijgen bij de Limburgse bakker. Wikipedia
Porties: 40 stuks
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1000 gram Kollenberger speltbloem verkrijgbaar bij de Bisschopsmolen
  • 100 gram verse gist of 50 gram gedroogde gist
  • 75 gram basterdsuiker
  • 125 gram boter
  • 500 gram melk
  • 2 eieren
  • 2 zakjes vanille suiker
  • 1 snufje zout

Instructies

  • Zorg ervoor dat de melk op kamertemperatuur is.
  • Los de gist op in de melk.
  • Kneed een deeg van alle grondstoffen.
  • Leg het deeg in een kom met daarover een theedoek.
  • Zet de kom op een warme plaats.
  • Laat circa 30 minuten rijzen.
  • Verdeel het deegstuk in 40 gelijke stukjes en bol alle stukjes op.
  • Laat de deegstukjes even loskomen.
  • Rol de bolletjes uit tot lange slierten.
  • Knoop de uiteindes aan elkaar tot een krakelingvorm.
  • Laat de deegstukken circa 20 minuten rijzen.
  • Bak in arachideolie/frituurvet op 180 graden Celsius tot de Nonnevotten goudbruin zijn.
  • Rol ze direct na het bakken in de suiker.

Notities / Tips / Wijnadvies

Dit recept is u aangeboden door de Bisschopsmolen in Maastricht.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gebak
Land van herkomst Limburg / Nederland