Ongezoet fijn roggebrood
(een typisch Zweeds brood)
Ingrediënten
- 450 g water
- 50 g gist.
- 15 g zout.
- 60 g melkpoeder.
- 20 g basterdsuiker suikersiroop
- 50 g broodcreme reuzel of boter.
- 375 g bloem
- 375 g bloem
- 1 klein ei
- ½ deciliter water
Instructies
- Verwarm de oven voor op 225 - 200 C.
- Weeg de diverse onderdelen af en leg ze op de klassieke manier op het aanrecht.
- Los het gist op in het water.
- Voeg dan het vet en de suiker toe en als laatste het zout.
- Kneed net zo lang onder toevoeging van bloem tot het deeg niet direkt meer kleeft. (rogge neemt slecht vocht op en maakt het deeg kleverig)
- Laat het deeg op een warme plaats met een doek overdekt ± 30 min. rijzen.
- Kneed tot het mooi soepel en glad is en deel het in twee stukken.
- Vorm er 2 ronde bollen van en leg ze op een ingesmeerde bakplaat.
- Bestrijk de broden met het losgeklopte ei vermengd met water.
- Laat het onder een doek ±30 min. rijzen.
- Bak in het midden v/d oven eerst 15 minuten op 225 graden en daarna ± 20 minuten op 200 graden of net zo lang tot de broden mooi bruin en gaar zijn.
- Laat de broden op een rooster onder een doek afkoelen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Opmerking: Als verfraaiing kan men er voor de laatste rijs figuurtjes in de bollen drukken met de grootste gekartelde spuitmond van een slagroomspuit.
20 gram suiker is voor Zweedse begrippen ongezoet. (deze hoeveelheid wordt door het gist tijdens het rijzen verbruikt.)
Dit is een recept van bakker Ingvar Andersson uit de plaats Mellby, Zweden.