Paasbrood van Astrid Veltman

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 150 gram krenten
  • 3 dl melk
  • 1 pak witbroodmix 500 gr
  • 3 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 2 theelepels citroenrasp
  • ½ eetlepel kaneelpoeder
  • 50 gram boter
  • 100 gram gedroogde abrikozen
  • 100 gram gedroogde pruimen Pruneaux
  • 100 gram bitterkoekjes
  • 300 gram amandelspijs
  • poedersuiker
  • ½ eetlepel boter om in te vetten
  • 4 eetlepels bloem om te bestuiven
  • keukenpapier plasticfolie, aluminiumfolie

Instructies

  • Laat de krenten in een kommetje met warm water ± 15 minuten wellen.
  • Verwarm intussen de melk in een steelpan tot lauwwarm.
  • Schep in een kom de broodmix, basterdsuiker, citroenrasp en kaneel door elkaar en voeg 25 gr boter en de lauwwarme melk toe.
  • Kneed het deeg met koele hand en laat het ± 15 minuten rijzen (volgens de gebruiksaanwijzing).
  • Giet de krenten af en dep ze met keukenpapier droog.
  • Snijd de abrikozen en de pruimen in kleine stukjes.
  • Bestuif het aanrecht met bloem en druk het deeg plat.
  • Verdeel de krenten, abrikozen en pruimen over het deeg en kneed tot de vulling gelijkmatig door het deeg zit.
  • Doe het deeg terug in de kom, dek het met plasticfolie af en laat het op een warme plaats ± 20 minuten rijzen.
  • Snijd de bitterkoekjes in kleine stukjes, kneed die door de spijs en vorm de spijs tot een rol van ± 20 cm lang.
  • Verwarm de oven voor op 200°C of gasovenstand 4.
  • Vorm het deeg tot een ovaal brood (± 25 cm lang), duw in het midden van het brood een gleuf, leg de spijsrol daarin en vouw het deeg om de spijs.
  • Vet een bakplaat in en leg het brood daar met de naad naar beneden op.
  • Bak het brood in het midden van de oven in ± 30 minuten lichtbruin en gaar (dek het eventueel de laatste 10 minuten met aluminiumfolie af als het te bruin wordt).
  • Neem het brood uit de oven, bestrijk de boven- en de zijkanten met de rest van de boter en laat het afkoelen.
  • Bestrooi het brood met poedersuiker.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Brood
Feestdagen etc Pasen