Paastaart

Paastaart

Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • spuitzakken,
  • Russian nozzles

Ingrediënten

Ingrediënten voor de biscuit:

  • 5 eieren
  • 150 gram suiker
  • 100 gram bloem
  • 100 gram maizena
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • 1 scheutje vanille extract of voeg de zaadjes van een vanillestokje toe bij de eieren en de suiker.

Voor de crème au beurre:

  • 200 gram water
  • 480 gram suiker
  • 200 gram eiwit
  • 720 gram boter
  • Vanille extract

Voor de bloemetjes:

  • Kleurstof

Instructies

  • Warm de oven voor op 180°C.
  • Splits de eieren en klop de eidooiers samen met 2 eetlepels suiker au bain-marie tot een temperatuur van 50°C.
  • Neem de eidooiers van het vuur en klop ze tot een stevige ruban (de hoeveelheid moet verdriedubbeld zijn, dit duurt ca 10 à 15 minuten).
  • Neem een vetvrije kom en klop hier in de eiwitten stijf met de suiker die je gedeeltelijk steeds toevoegt.
  • Wanneer je een mooie stijve, glanzende massa (ook weer ca 10 à 15 minuten kloppen) hebt verdeel je ⅓ hiervan met de ruban.
  • Neem een spatel en schep het eiwit er voorzichtig onder.
  • Leg de rest van het eiwit er boven op.
  • Neem de bloem, maizena en bakpoeder en zeef dit uit boven de kom.
  • Spatel de bloem er voorzichtig onder tot je een mooie luchtige massa hebt.
  • Neem de bakvorm en vul deze met het beslag.
  • Bak af in ca 35 minuten.
  • Doe altijd de prikkertest om te kijken of je biscuit gaar is.
  • Laat de biscuit volledig afkoelen.

Werkwijze crème au beurre:

  • Verwarm de suiker met het water tot 121°C.
  • Klop het eiwit stijf op.
  • Voeg het suikerwater toe en klop de merengue nu terug koud.
  • Meet met een thermometer de eiwitten en de boter.
  • Als de temperatuur ongeveer gelijk is (maximaal 3 °C verschil) dan mag je de boter toevoegen en verder kloppen tot je een mooie luchtige crème hebt.
  • Voeg als laatste het vanille extract toe.

Opbouw taart:

  • Snijd de taart met de taartenzaag in 3 lagen.
  • Besmeer de laag met de crème.
  • Leg de 2de laag er op en smeer hier ook een mooie laag crème op.
  • Leg nu het deksel erop.
  • Smeer de biscuit aan de zijkanten af met een dunne laag crème. .
  • Smeer ook een dunne laag over de bovenkant en trek als met een spatel of krabber mooi gelijk.
  • Zet de taart even in de koelkast zodat de crème kan opstijven.
  • Verdeel ondertussen de rest van je crème over een aantal kommetjes en kleur de crème. 1 kommetje moet een groene kleur krijgen, de rest is naar keuze.
  • Na het opstijven bestrijk je de taart met een 2de laag zodat de taart mooi afgewerkt uitziet.
  • Strijk mooi glad en start met de decoratie en de bloemetjes
  • Je kunt aan de taart nog een extra laag toevoegen.
  • Deze kun je dan vullen met fruit of gelei.
  • Dat maakt het dan weer net iets anders en frisser.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Taart
Land van herkomst België
Feestdagen etc Pasen