Paskha
(Russische kwarktaart)
Ingrediënten
- 1 ½ kg kwark of cottage cheese
- 125 gram geblancheerde amandelen
- 125 gram geconfijte kersen
- 175 gram rozijnen
- 250 gram zachtgeroerde ongezouten boter
- 1 theelepel rozenwater of vanille-essence
- 125 gram geconfijte schilletjes van gemengde citrusvruchten
- 3 eieren
- 200 gram basterdsuiker
- 1 dl zure room of slagroom
Instructies
- Hang de kwark of cottage cheese, die voor het gebruik absoluut droog moet zijn, 12 uur op in een zak van kaasdoek of zet hem in een vergiet met een gewicht erop.
- Wrijf de kwark door een fijne zeef in een bak.
- Houd een paar amandelen en geconfijte kersen apart voor de garnering, hak de rest fijn en meng die door de kwark, evenals de rozijnen, de boter, het rozenwater of de vanille-essence en de gemengde schilletjes.
- Klop de eieren met de suiker en voeg ook die aan het kwarkmengsel toe.
- Klop het mengsel tot het glad is en roer er dan de room door.
- Roer dit mengsel met een houten lepel tot het helemaal glad is en schenk het in een met fijn kaasdoek beklede vorm met een inhoud van 3 liter.
- Vouw de doek over de kwark, leg hierop een schoteltje voor de gewichtsverdeling en daarop een gewicht.
- Zet de vorm 12 uur op een diep bord in de koelkast. Als u de paskha er weer uithaalt, zal er heel wat vocht uit zijn gelopen.
- Maak het kaasdoek los, leg een platte schaal op de vorm, keer beide om en haal de vorm er voorzichtig af.
- Versier de paskha met de bewaarde amandelen en geconfijte kersen en geef er koulitch (een soort duivekater) bij
Notities / Tips / Wijnadvies
Deze traditionele paskha wordt in Rusland bereid in een vierkante houten Turkse vorm die aan de smalle kant een opening heeft waar het vocht uit kan lopen. Dit nagerecht kan echter ook worden bereid in een grote aardewerkbloempot - ± 18 cm hoog en aan de bovenkant een doorsnee van 19 cm -, diemet 2 of 3 lagen dunne kaasdoek wordt bekleed.Laat het kaasdoek overhangen, zodat u de bovenkant kunt dichtvouwen.