Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
Deeg:
- 250 gram bloem
- 4 gram droge gist
- 30 gram kristalsuiker
- 2 gram zout
- 40 gram boter gesmolten
- 2 kleine eitjes
- 50 gram melk handwarm
Banketbakkersroom:
- 1 Liter melk
- 250 gram Suiker
- 100 gram Puddingpoeder
- 2 eidooiers
Kruimeltjes:
- 250 gram Bloem
- 130 gram suiker
- 130 gram Echte boter in blokjes
Instructies
- Meng voor het deeg alle ingrediënten onder elkaar, behalve het zout.
- Laat de machine een 5 tal minuutjes kneden en voeg dan het zout toe.
- Laat de machine nog een 10 minuutjes kneden en leg dan het deeg in een andere kom en laat het een 3 kwartier rijzen.
- Rol het de deeg uit tot een ronde lap die je bakblik volledig bekleed.
- Druk de randen aan en prik met een vork gaatjes in de bodem.
- Bak de bodem blind in een voorverwarmde oven op 200 * ongeveer 15 minuutjes.
- Haal na het bakken de vlaai niet uit de vorm !
- Maak ondertussen de banketbakkersroom door 750 ml melk met de suiker in een pan aan de kook te brengen.
- De resterende 250 ml melk meng je met het puddingpoeder en de 2 eidooiers.
- Roer goed door tot je een glad sausje hebt zonder klontjes.
- Wanneer de melk kookt doe je eerst een beetje kokende melk bij je mengsel en roer je dit goed door.
- Schenk dan alles over naar de pan en laat het onder voortdurend roeren verder binden tot je een dikke pudding hebt.
- Schenk de pudding in de vlaaibodem en maak nu je kruimels.
- Meng de bloem, de suiker en de boter in een kom.
- Dit doe je door met je handen de boter zeer fijn te knijpen en ten mengen met de bloem en de suiker.
- Dit doe je net zolang tot je echte dikke klontjes krijgt en je ziet en voelt dat de boter goed opgenomen is.
- Neem nu de kruimels en verdeel ze over de vlaai.
- Zet terug in de oven onder de gril of gebruik alleen de bovenwarmte indien dit mogelijk is en houd de kruimels in de gaten.
- Ze mogen niet verbranden maar moeten goudgeel van kleur zijn.
- Haal nu de vlaai uit de vorm en laat de vlaai afkoelen.