Rådjur eller renstek
gebraden ree of rendier
Ingrediënten
Instructies
- Warm de oven voor op 240 graden.
- Omwind het vlees in z'n geheel met dun touw zodat het tijdens het braden zijn vorm behoudt.
- Verdeel de zachte boter egaal over het vlees.
- Plaats het vlees op een rooster in de braadslee of een ondiepe pan en schroei het dicht in de hete oven gedurende 20 minuten.
- Als de oppervlakte al flink bruin is de hitte terug draaien tot 190 graden, en het vlees ruim bestrooien met zout en gemalen peper.
- Doe de bouillon in de pan en braad het vlees zonder deksel ongeveer 90 minuten.
- Overgiet het vlees ongeveer ieder half uur met de jus.
- Plaats tenslotte het vlees op een warme vuurvaste schaal en overdek het met aluminiumfolie, en laat het in de afgezette oven staan terwijl u de saus maakt.
- Schep het vet van de jus in de pan.
- Meet de overgebleven hoeveelheid en breng dit terug tot 250 ml door het even snel te laten koken, of voeg water bij tot 250 ml.
- Verwarm in een pan 1 eetlepel boter en roer hier de bloem doorheen.
- Kook dit mengsel onder voortdurend roeren met een houten lepel, ongeveer 8 minuten, tot het een mooie notenbruine kleur heeft gekregen.
- Sla met een garde de jus door deze saus en voeg vervolgens de jam en de kaas erbij.
- Blijf zolang kloppen met de garde tot een gladde saus is ontstaan, en roer dan de room erdoor.
- Zorg er steeds voor dat de saus niet gaat koken.
- Verwijder de touwtjes van het vlees en snij het in dunne plakjes.
- Dien de saus apart op.