Rahkapiirakka

Fins kwarkbrood
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 500 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 50 gram suiker
  • ½ eetlepel kardemom gemalen
  • ¼ l melk op kamertemperatuur
  • ½ ei
  • 75 gram boter
  • 100 gram rozijnen

Voor de bovenkant:

  • 225 gram kwark
  • 50 gram rozijnen
  • ½ ei
  • ½ dl melk
  • ½ citroen het sap en de rasp er van
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • 2 eetlepels suiker

Instructies

  • Strooi de gezeefde bloem in een hoge mengkom en roer het zout erdoor.
  • Maak een kuiltje in het midden en strooi er de gist, de suiker en de kardemom in.
  • Giet er de melk en het losgeklopte ei op en begin met een houten lepel van binnen naar buiten te roeren.
  • Voeg er dan de zachte boter aan toe en kneed alles tot een samenhangend deeg.
  • Kneed er tot slot de gewassen en met keukenpapier gedroogde rozijnen door.
  • Laat het deeg onder een vochtige doek op een warme plaats 1 uur rijzen tot het volume zich heeft verdubbeld.
  • Kneed het deeg opnieuw door en rol het uit tot een vierkante lap van 1/2 cm dik.
  • Bekleed een beboterde, rechthoekige bakvorm of kleine braadslee met het deeg en laat de randen overhangen.
  • Roer de kwark, de gewassen en met keukenpapier gedroogde rozijnen, het losgeklopte ei, de melk, het sap en rasp van de citroen, de vanillesuiker en de suiker door elkaar en schep de vulling op het deeg.
  • Zet de vorm op het rooster, schuif alles midden in de op 200°C voorverwarmde oven en bak het kwarkbrood in ± 30 minuten bruin en gaar.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Brood
Land van herkomst Finland