Roomborstplaat van Hetty van Es

Vond oma's kookboek, smulde altijd met Sinterklaas Weet je het nog....
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • borstplaatvormpjes

Ingrediënten

  • 500 gram witte basterdsuiker
  • merg van 1 vanillestokje of 1 zakje vanillesuiker
  • 40 gram boter
  • 1 ½ deciliter room
  • en eventueel smaakje:
  • 2 eetlepel(s) cacao door suiker roeren

of

  • 1 eetlepel(s) oploskoffie door borstplaatmengsel roeren

of

  • 1 theelepel gemberpoeder door suiker roeren met
  • 40 gram stemgember fijngehakt (door borstplaatmengsel roeren)

of

  • 1 eetlepel(s) frambozen of kersensiroop met eventueel een druppeltje rode kleurstof als de kleur niet roze genoeg is (door borstplaatmengsel roeren)

Instructies

Voorbereiding:

  • Leg de borstplaatvormpjes alvast klaar op een vel bakpapier.
  • Je kunt ze eventueel aan de binnenkant insmeren met boter, maar mijn ervaring is dat de borstplaat zelfs makkelijk uit gewone koekjesvormen is te duwen.
  • Bereiding:
  • Doe basterd- en vanillesuiker en room in een pan en breng aan de kook.
  • Laat de suiker oplossen en even doorkoken (+ vijf minuten).
  • Blijf roeren met een houten lepel, dan brand je je vingers niet.
  • Roer de boter erdoor.
  • Haal de pan van het vuur en blijf roeren tot je een dikvloeibare massa hebt. Dat is al met een minuutje.
  • Giet het mengsel snel in de vormen en laat helemaal afkoelen en opstijven.
  • De bovenkant moet mooi glad zijn. Na ongeveer een uur kan de borstplaat uit de vormen worden gehaald.
  • Draai dan de borstplaat om zodat ook de onderkant kan uitdampen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Als je borstplaat bewaart moet je tussen de lagen wat papier leggen, om de glans te houden.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Snoepgoed
Land van herkomst Nederland
Feestdagen etc Sinterklaas