Roomborstplaat van Hetty van Es
Vond oma's kookboek, smulde altijd met Sinterklaas Weet je het nog....
Equipment
- borstplaatvormpjes
Ingrediënten
- 500 gram witte basterdsuiker
- merg van 1 vanillestokje of 1 zakje vanillesuiker
- 40 gram boter
- 1 ½ deciliter room
- en eventueel smaakje:
- 2 eetlepel(s) cacao door suiker roeren
of
- 1 eetlepel(s) oploskoffie door borstplaatmengsel roeren
of
- 1 theelepel gemberpoeder door suiker roeren met
- 40 gram stemgember fijngehakt (door borstplaatmengsel roeren)
of
- 1 eetlepel(s) frambozen of kersensiroop met eventueel een druppeltje rode kleurstof als de kleur niet roze genoeg is (door borstplaatmengsel roeren)
Instructies
Voorbereiding:
- Leg de borstplaatvormpjes alvast klaar op een vel bakpapier.
- Je kunt ze eventueel aan de binnenkant insmeren met boter, maar mijn ervaring is dat de borstplaat zelfs makkelijk uit gewone koekjesvormen is te duwen.
- Bereiding:
- Doe basterd- en vanillesuiker en room in een pan en breng aan de kook.
- Laat de suiker oplossen en even doorkoken (+ vijf minuten).
- Blijf roeren met een houten lepel, dan brand je je vingers niet.
- Roer de boter erdoor.
- Haal de pan van het vuur en blijf roeren tot je een dikvloeibare massa hebt. Dat is al met een minuutje.
- Giet het mengsel snel in de vormen en laat helemaal afkoelen en opstijven.
- De bovenkant moet mooi glad zijn. Na ongeveer een uur kan de borstplaat uit de vormen worden gehaald.
- Draai dan de borstplaat om zodat ook de onderkant kan uitdampen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Als je borstplaat bewaart moet je tussen de lagen wat papier leggen, om de glans te houden.