Sinterklaasvlaai

Sinterklaasvlaai

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Ingrediënten voor de bodem:

  • 250 gram bloem
  • 75 gram boter
  • 15 gram verse gist of 8 gr droge gist
  • 50 ml melk
  • 1 ei
  • 25 gram basterdsuiker
  • 2 gram speculaaskruiden
  • 3 gram zout

Ingrediënten voor de banketbakkersroom:

  • 500 ml melk
  • 125 gram suiker
  • 1 eidooier
  • 50 gram puddingpoeder imperial of custard

Ingrediënten voor de marshmallow:

  • 75 gram eiwit
  • 150 gram suiker
  • 2 gelatineblaadjes
  • 50 ml water

Ingrediënten voor de topping Snoepgoed voor sinterklaas zoals:

    • pepernoten
    • chocolaatjes
    • schuimpjes
    • spekjes
    • marsepein
    • koekjes
    • enz enz.

    Instructies

    • Neem een maatbeker, vul deze met water en leg de gelatine blaadjes erin.
    • Meng voor het deeg alle ingrediënten in de keukenmachine en laat de machine een 15 minuutjes kneden.
    • Maak een bol van het deeg en laat het een 3 kwartier rijzen (ik doe dit in de oven op 35°C).
    • Maak tijdens het rijzen de banketbakkersroom door 400 ml melk met 125 gr suiker aan de kook te brengen.
    • De resterende 100 ml melk meng je met het puddingpoeder en de eidooier.
    • Goed roeren tot een glad mengsel.
    • Wanneer de melk kookt schenk je een gedeelte bij het papje.
    • Roeren en nu terug schenken in de pan.
    • Breng het geheel weer aan de kook totdat de pudding mooi is ingedikt.
    • Schenk de pudding in een schaal en dek de pudding (niet de schaal) af met plastic folie.
    • Laat de pudding volledig afkoelen.
    • Verwarm de oven voor op 200 °C traditioneel of 185°C hete lucht.
    • Na het rijzen rol je het deeg uit tot een ronde lap die groter is dan je bakvorm.
    • Rol het deeg op de deegrol en leg de lap in de vorm.
    • Druk de randen aan en ga met de deegrol over de randen, zo snijd je de randen mooi af.
    • Neem een stuk bakpapier en knip hier een cirkel uit die iets groter is dan je vlaai.
    • Leg deze in je vlaai en vul met bakparels of gedroogde erwten of bonen.
    • Dit noemt men blind bakken.
    • Bak de bodem nu af in de oven in ca 20 à 25 minuutjes.
    • Laat de bodem volledig afkoelen.
    • Neem de pudding en klop deze met de handmixer eens goed door zodat je een mooie crème krijgt.
    • Vul de bodem hiermee en strijk het geheel mooi glad met een paletmes.
    • Zet een pan op het vuur met 130 gr suiker en 50 ml water.
    • Laat dit koken tot een temperatuur van 121°C.
    • Klop ondertussen het eiwit met 20 gr suiker mooi stijf.
    • Wanneer het suikerwater 121°C is dan schenk je dit in een kleine straal bij je stijfgeklopte eiwit.
    • Laat dus de machine gewoon doordraaien tijdens het schenken !
    • Neem de gelatine, knijp deze een beetje uit en voeg toe aan het eiwit.
    • Laat de machine draaien tot je eiwit redelijk koud is geklopt.
    • Neem een spuitzak met een rond spuitmondje en vul deze met het eiwit.
    • Spuit nu het eiwit in ringen op de vlaai.
    • Neem een paletmes en strijk het geheel mooi glad.
    • Laat de vlaai nu ongeveer 45 minuutjes verder opstijven in de koelkast.
    • Neem het snoepgoed erbij en de vlaai en versier de vlaai met het snoepgoed.
    • Smakelijk en fijne pakjesavond.
    --------------------------------------------------------------------------------------------------
    Recept categorieën Gebak / Taart
    Land van herkomst België
    Feestdagen etc Sinterklaas