Solose Smoor van kip
Ingrediënten
- 1 soepkip (of 3 gesneden kipfilets, 8 drumsticks voor de snelheid)
- 1 ui
- 6 tenen knoflook
- water
- olie
- 6 kruidnagels niet gemalen!
- 6 peperkorrels
- ½ pijp kaneel
- stukje foelie
- 2 daon salam salam bladeren
- 1 eetlepel(s) ketoembar
- ½ eetlepel(s) djinten ziet u de verhouding?
- 1 theelepel trassi
- 1 theelepel gula Jawa
- 2 eetlepel(s) asemwater
- 2 dl. santen
- zout
Instructies
- Snijd de kip in stukken (of niet) en zet het in een grote pan onder water.
- Hierbij zout toevoegen.
- Ui en 4 tenen knoflook fijnsnijden en voeg deze samen met de peperkorrels, foelie, kruidnagel, kaneel en daon salam aan het water toe.
- De kip laten inkoken (zeer zacht laten borrelen!) totdat het water met de helft is ingekookt.
- De overige knoflooktenen oeleken met ketoembar, djinten, trassi, gula Jawa en deze bumbu aanfruiten in olie. De bumbu afblussen met asemwater.
- De bumbu koud zetten.
- De gare kip met de bumbu weer aanfruiten, let op dat de bumbu niet aanbrand!
- Doe hierbij de santen en wat van het kippebouillon en laat alles goed gaar smoren.
- Indien nodig extra bouillon toevoegen.
- Heerlijk, heerlijk en nog eens heerlijk.
Notities / Tips / Wijnadvies
Proef u eens hoe lekker de saus is en ingewikkeld van smaakpatroon!
U zult trouwens in veel gerechten de tegenstelling van zowel zout als suiker (gula) tegenkomen.
Dit is een van de geheimen van de Indische smaak: het maakt zoet nog zoeter, zout nog zouter....
U zult trouwens in veel gerechten de tegenstelling van zowel zout als suiker (gula) tegenkomen.
Dit is een van de geheimen van de Indische smaak: het maakt zoet nog zoeter, zout nog zouter....