Surinaamse Pom

Pom behoort tot de meest populaire Surinaamse gerechten. In dit recept zit naast kip ook zoutvlees, maar het is niet noodzakelijk om dat in de pom te doen. Je kunt pom ook alleen met kip maken. Eet pom met witte rijst en andere Surinaamse lekkernijen! 
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 kg geraspte Pomtajer toko of Surinaamse winkel
  • 1 kg kip Bij voorkeur ontbotte kippedijen
  • 3 eetlepel(s) piccalily
  • 4 tomaten of ontvelde tomaten uit blik
  • 1 ui
  • sinaasappelsap van 3 sinaasappels
  • 1 groene of gele madame jeanette peper
  • beetje nootmuskaat
  • zwarte peper
  • wat gesneden bladselderij
  • 3 maggiblokjes en zout naar smaak
  • 125 gram roomboter
  • 1 eetlepel(s) bruine suiker naar smaak
  • 2 eetlepel(s) tomatenpuree
  • 250 gram zoutvlees optioneel

Je kunt de pom ook zonder het zoutvlees maken.

Instructies

  • Kip in stukken snijden en wassen met water met wat azijn of citroensap.
  • Verwarm ondertussen de oven op 225 graden.
  • Het zoutvlees uitkoken in een beetje water en dan in kleine stukjes snijden.
  • Vermeng de geraspte tajer met het sap van de sinaasappels en de piccalily.
  • Wrijf de kip in met zout, zwarte peper en wat nootmuskaat.
  • Laat de boter heet worden en bak hierin de stukken kip en het zoutvlees.
  • Doe er dan de gesnipperde ui en in stukjes gesneden tomaat bij, de suiker en de tomatenpuree.
  • Maggiblokjes (of kippenbouillonblokjes) erbij en de gesneden selderij.
  • Doe er dan ongeveer 500-750 ml. water bij, aan de kook brengen met de verse peper bovenop (niet open laten gaan!!!).
  • Laat alles even lekker stoven en doe er eventueel wat extra maggiblokjes, zout en peper bij.
  • Beboter een bakblik.
  • Doe de jus van de gestoofde kip (en zoutvlees) door de tajer. Bewaar een klein beetje jus voor bovenop de pom.
  • Leg onderin het bakblik eerst een laag van de tajer.
  • Leg boven deze laag de kip (en het zoutvlees) en daarbovenop de rest van de tajer.
  • Roer nu alles heel goed door elkaar en zorg dat uiteindelijk de vulling onder de tajer komt te zitten. De bovenste laag moet je helemaal glad strijken.
  • Je kunt er nog een restje van de jus overheen doen (hoeft niet) en dan in de oven zetten voor ongeveer 1 tot 1 1/2 uur. Dek daarbij het eerste 45 minuten de pom af met aluminiumfolie tegen het verbranden. Op het laatst de pom afbakken zonder aluminiumfolie.
  • Pom kun je eten bij de rijst (met een lekkere salade) of op een surinaams broodje.
  • Als bijgerecht is frisse gemarineerde komkommer erg lekker:
  • Komkommer in blokjes,
  • Marinade van azijn en zonnebloem(!) olie (2/3 om 1/3).
  • Schepje kristal suiker
  • Spaans pepertje in flinterdunne reepjes snijden
  • minimaal 2 uur laten marineren.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gevogelte / Kip
Land van herkomst Suriname