Valentijns briochehart met banketbakkersroom
Equipment
- hartvormige bakvorm inh. 3/4 liter
Ingrediënten
Voor de brioche:
- 15 gram verse gist of 1/2 zakje gedroogde gist
- 2 theelepels suiker
- ½ dl melk lauwe
- 250 gram bloem
- 1 theelepel zout
- 2 eieren losgeklopte
- 125 gram boter zachte / in stukjes
- 75 gram hazelnoten grofgehakte geroosterde
Voor de banketbakkersroom:
- ½ opengesneden vanillestokje
- 2 ½ dl melk
- 60 gram suiker
- 3 eidooiers
- 20 gram maïzena
- 2 dl slagroom
Voor het glaceren:
- 5 eetlepels rode bessengelei
- 2 eetlepels geroosterd amandelschaafsel
Instructies
Brioche:
- Roer de gist met de suiker en de melk los tot een vloeibare massa.
- Zeef de bloem met het zout klop de eieren los.
- Houd 2 eetlepels ei achter.
- Doe de rest van het ei met het gistmengsel en de boter bij de bloem en kneed het tot een elastisch deeg dat van de wand van de kom loslaat.
- Kneed er met de hand de hazelnoten door en laat het deeg afgedekt op een lauwwarme plaats 30-40 minuten rijzen.
- Kneed het deeg dan heel kort door, druk het in de vorm en laat het afgedekt op een lauwwarme plaats 1-1 1/2 narijzen.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Bestrijk de bovenkant van het deeg met het achtergehouden ei.
- Bak de brioche 25-30 minuten op het rooster in het midden van de oven.
- Stort hem op een taartrooster en laat afkoelen.
Banketbakkersroom:
- Breng de melk met het vanillestokje en 40 gr suiker op middelhoog vuur aan de kook en laat het daarna op laag vuur 10 minuten trekken.
- Klop de eidooiers en de rest van de suiker dik en schuimig en klop de maïzena erdoor.
- Zeef de melk en schraap het merg boven de melk uit het vanillestokje.
- Schenk de hete melk al kloppend bij het eimengsel, doe het terug in de pan,
- breng het al roerend aan de kook en laat nog 2 minuten doorkoken.
- Schenk de banketbakkersroom in een schaal, strooi er poedersuiker over en laat het iets afkoelen.
- Dek de schaal af en laat het in de koelkast verder afkoelen.
- Klop de afgekoelde banketbakkersroom op.
- Klop de slagroom stijf en meng hem luchtig door de banketbakkersroom.
Glaceren:
- Halveer het briochehart overlangs, verdeel de banketbakkersroom over de onderste helft en leg de andere helft erop.
- Breng de bessengelei met 1 eetlepel water aan de kook en laat de gelei oplossen.
- Strijk de gelei over het brood, strooi er het amandelschaafsel over en laat de brioche afkoelen.