Valentijns briochehart met banketbakkersroom

Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • hartvormige bakvorm inh. 3/4 liter

Ingrediënten

Voor de brioche:

  • 15 gram verse gist of 1/2 zakje gedroogde gist
  • 2 theelepels suiker
  • ½ dl melk lauwe
  • 250 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 2 eieren losgeklopte
  • 125 gram boter zachte / in stukjes
  • 75 gram hazelnoten grofgehakte geroosterde

Voor de banketbakkersroom:

  • ½ opengesneden vanillestokje
  • 2 ½ dl melk
  • 60 gram suiker
  • 3 eidooiers
  • 20 gram maïzena
  • 2 dl slagroom

Voor het glaceren:

  • 5 eetlepels rode bessengelei
  • 2 eetlepels geroosterd amandelschaafsel

Instructies

Brioche:

  • Roer de gist met de suiker en de melk los tot een vloeibare massa.
  • Zeef de bloem met het zout klop de eieren los.
  • Houd 2 eetlepels ei achter.
  • Doe de rest van het ei met het gistmengsel en de boter bij de bloem en kneed het tot een elastisch deeg dat van de wand van de kom loslaat.
  • Kneed er met de hand de hazelnoten door en laat het deeg afgedekt op een lauwwarme plaats 30-40 minuten rijzen.
  • Kneed het deeg dan heel kort door, druk het in de vorm en laat het afgedekt op een lauwwarme plaats 1-1 1/2 narijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bestrijk de bovenkant van het deeg met het achtergehouden ei.
  • Bak de brioche 25-30 minuten op het rooster in het midden van de oven.
  • Stort hem op een taartrooster en laat afkoelen.

Banketbakkersroom:

  • Breng de melk met het vanillestokje en 40 gr suiker op middelhoog vuur aan de kook en laat het daarna op laag vuur 10 minuten trekken.
  • Klop de eidooiers en de rest van de suiker dik en schuimig en klop de maïzena erdoor.
  • Zeef de melk en schraap het merg boven de melk uit het vanillestokje.
  • Schenk de hete melk al kloppend bij het eimengsel, doe het terug in de pan,
  • breng het al roerend aan de kook en laat nog 2 minuten doorkoken.
  • Schenk de banketbakkersroom in een schaal, strooi er poedersuiker over en laat het iets afkoelen.
  • Dek de schaal af en laat het in de koelkast verder afkoelen.
  • Klop de afgekoelde banketbakkersroom op.
  • Klop de slagroom stijf en meng hem luchtig door de banketbakkersroom.

Glaceren:

  • Halveer het briochehart overlangs, verdeel de banketbakkersroom over de onderste helft en leg de andere helft erop.
  • Breng de bessengelei met 1 eetlepel water aan de kook en laat de gelei oplossen.
  • Strijk de gelei over het brood, strooi er het amandelschaafsel over en laat de brioche afkoelen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Taart
Feestdagen etc Valentijnsdag