150 gr prei of ui peterselie en/of selderij (1 teentje knoflook) 5 dl rode wijn en 2 dl water of 6 dl droge wijn en 1 dl water 1/2 dl kruidenazijn 3 eetlepels olie tijm en kruidnagel of basilicum en marjolein peperkorrels oregano of laurierblad (jeneverbes) Maak de prei of ui, peterselie en selderij en desgewenst de knoflook schoon en snijd ze klein.
Vermeng ze met het vocht en de kruiden.
Laat het vlees afhankelijk van dikte en het gewicht 4-12 uur, wild 12-24 uur in de marinade staan; keer het enige malen.
Laat het vlees of wild voor verdere bereiding uitlekken en dep het desgewenst droog.
Variatie in bereiding: Gekookte marinade
Bak de groenten in hete olie goudbruin, voeg de overige ingrediënten toe en laat de marinade op zacht vuur 1/2 uur trekken.
Laat de marinade voor het gebruik afkoelen.