Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
- 3 pannen om in te koken
- 1 pan om in te bakken
- 2 Bord met papier tbv uitlekken
- handdoek of theedoek
- blikopener
- Bord
- afdekfolie
Ingrediënten
- 1 speklap per persoon
- aardappels en/of rijst naar behoefte
- bruine bonen en/of capucijners uit blik
- sla beetje stevig bv ijsbergsla
- kaantjes
- uien
- piccalilly om uit te bakken
- sambal bvk brandal of manis maar sambal tempeh manis kan ook
- Amsterdamse uien en/of augurk als garnituur op tafel
- mosterd
- kerriepoeder
- zout
- peper
Instructies
- Doe eerst de koude voorbereidingen zoal aardappels schillen en ui snipperen.
- Bak de kaantjes uit, laat ze uitlekken op een bord met papier (bewaar spekvet).
- Zet de aardappels op in ruim water met wat zout.
- Bestrooi de speklappen met zout, peper en kerriepoeder en smeer ze in met mosterd.
- Zet de speklappen afgedekt ongeveer een kwartier in de koelkast (langer is geen probleem).
- Zet de bruine bonen en/of de kapucijners op en kook deze.
- Kook de rijst volgens de instructie op de verpakking.
- Snij de sla en bewaar deze in een afgedekte schaal in de koelkast.
- Bak de speklappen mooi goudbruin, niet doorbakken, tot ze een licht krokante en gaar zijn.
- Giet de aardappels en rijst af zodra deze gaar zijn.
- Maak van het bakvocht van de speklappen een jus (voeg nog aanwezige jus toe indien nodig).
- Serveer de maaltijd op borden of in schalen zodra alle gerechten klaar zijn.
- Warme gerechten die moesten wachten zijn dus warm gehouden.
Notities / Tips / Wijnadvies
De sambal, piccalilly, sla en zuur staan op tafel. Ieder kan naar behoefte dit toevoegen.
Ik gebruik spekvet en jus in de verhouding 1:2. Je hebt veel pannen en dus ruimte op de kookplaat nodig, plan dit goed. Rijst is makkelijk lang warm te houden, dit kan dus eerder verwarmd worden. De kaantjes en het spek kunnen na elkaar op dezelfde pit en in dezelfde pan als je het spekvet van de kaantjes bewaard hebt. Bonen en capucijners uit blik maken het makkelijker. Wil je verse producten gebruiken denk dan aan het laten wellen van de groente. Dit welwater dan ook gebruiken om de groente in te koken.
Ik gebruik spekvet en jus in de verhouding 1:2. Je hebt veel pannen en dus ruimte op de kookplaat nodig, plan dit goed. Rijst is makkelijk lang warm te houden, dit kan dus eerder verwarmd worden. De kaantjes en het spek kunnen na elkaar op dezelfde pit en in dezelfde pan als je het spekvet van de kaantjes bewaard hebt. Bonen en capucijners uit blik maken het makkelijker. Wil je verse producten gebruiken denk dan aan het laten wellen van de groente. Dit welwater dan ook gebruiken om de groente in te koken.