Zuidlaarder bollen

Porties: 3
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1/2-3/4 liter lauwwarm water
  • 65 gram gist
  • 750 gram patentbloem
  • 250 gram roggebloem
  • 20 gram zout
  • 75 gram roomboter
  • 25 gram citroenrasp
  • 600 gram krenten
  • 600 gram rozijnen
  • 50 gram sukade
  • 1 handvol tarwezemelen
  • 1 ei

Instructies

  • Voor de bereiding van het recept is een keukenmachine met kneedhaken erg handig, maar niet noodzakelijk.
  • De handmatige bereiding van het deeg vergt een paar flinke spierballen.
  • Was de krenten en de rozijnen en wel ze ± 30 minuten.
  • Doe het handwarme water in een keukenmachine of in een royale beslagkom en los het gist erin op.
  • Voeg de beide gezeefde bloemsoorten aan het vocht toe, schakel de machine op de laagste stand in en laat het deeg even draaien.
  • Voeg dan de op kamertemperatuur gebrachte boter, de citroenrasp en het zout
  • toe en laat het deeg op de laagste stand ± 8 minuten draaien tot zich een compacte massa vormt.
  • Bij de handmatige bereiding moet u het deeg eenzelfde tijd flink kneden om de juiste homogeniteit te verkrijgen.
  • Haal de deegbal uit de kom, verpak hem losjes in een plastic zak en laat die in een warme omgeving, bijvoorbeeld naast de oven of de verwarming, 20 minuten rijzen.
  • Sla de gisting na 20 minuten rust met de hand uit het deeg; d.w.z.: sla met uw handen en uw vuisten op het deeg tot het een platte koek is.
  • Vouw het deeg dan als een theedoek op en besla het weer een tijdje tot het plat is.
  • Herhaal dit enkele malen.
  • Laat het deeg hierna in de plastic zak opnieuw 15 minuten rijzen.
  • Laat intussen de gewelde zuidvruchten uitlekken en ontdoe ze zoveel mogelijk van het aanhangende vocht, bijvoorbeeld door ze in een theedoek te rollen.
  • Doe het deeg na de rijstijd terug in de beslagkom, zet de keukenmachine in de laagste stand en meng de krenten, rozijnen en sukade door het deeg.
  • Om de vruchten echt goed door de massa te mengen, moet u het deeg wellicht met de hand nog even doorkneden.
  • Door de toevoeging van de vulling zal de massa nu nogal plakkerig zijn.
  • Laat het deeg hierna nog eens 10 minuten rijzen.
  • Strooi de tarwezemelen op een licht ingevet bakblik.
  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Verdeel het deeg na het rijzen in 3 gelijke delen en vorm hier met de hand mooie bollen van.
  • Leg de bollen op het bakblik en laat ze nogmaals 10 minuten rijzen.
  • Snijd de bollen aan de zijkant met een klein mesje rondom in (niet doorsnijden!) en druk de ingesneden bol van binnen naar buiten plat.
  • Het insnijden van de bol zorgt ervoor, dat de uiteindelijke Zuidlaarder bol van boven mooi plat blijft en het deeg overal even gaar wordt.
  • Bestrijk de 3 platte bollen met een losgeklopt ei, zodat ze een mooi bruin korstje krijgen.
  • Laat ze nu, voor de laatste maal, in een warm hoekje 40 minuten rijzen en bak ze in de oven in ± 25 minuten bruin en gaar.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gebak