Zweedse gahaktballetjes in roomsaus

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 30 - 40 gehakt IKEA
  • 250 g gehakt
  • 250 g gehakt
  • 1 ei
  • 2-3 dl room en water of melk en water
  • eetlepel(s) ui
  • ½ dl paneermeel
  • 2 koude gekookte aardappelen
  • 4-5 eetlepel(s) boter margarine of bakolie
  • zout
  • peper gemalen pimentkorrels

Roomsaus:

  • 1 dl room
  • 2 dl vleesbouillon
  • chinese sojasaus
  • 1 eetlepel(s) bloem
  • zout
  • peper

Instructies

  • Roer de bezinksels in de pan los en maak een jus met een paar dl kokend water of vleesbouillon.
  • Zeef de jus en voeg de room toe.
  • Bind de saus desgewenst met tarwebloem.
  • Breng de saus goed op smaak en geef hem bij de gehaktballetjes met gekookte aardappelen, met suiker gladgeroerde vossenbessen, sla en zoute of zure augurkjes.
  • Fruit de uisnippers goudgeel in een paar eetlepels boter, prak de aardappelen fijn en week het paneermeel in een beetje water.
  • Roer alle ingrediënten tot een kneedbare fijne massa en breng deze goed op smaak met zout, witte peper en desgewenst wat fijngestoten piment.
  • Vorm ronde balletjes van het gehakt (met behulp van een paar in water gespoelde lepelen leg ze op een met bloem bepoederde snijplank.
  • Bak de gehaktballetjes daarna vrij langzaam bruin in een royale hoeveelheid boter.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Vlees
Land van herkomst Zweden