Breng de runderschenkel, mergpijp en 2 liter koud water langzaam aan de kook.
Verwijder met een schuimspaan het schuim dat zich aan het oppervlak vormt.
Voeg de wortel, ui, prei, peterselie, selderij, laurier, tijm, zout en peperkorrels toe.
Laat de bouillon 3 à 4 uur zachtjes trekken (net tegen de kook aan).
Plaats een vochtige linnen doek in een zeef en giet de bouillon hierdoor in een schone pan om vaste ingrediënten te scheiden.
Voor een heldere bouillon, kook 1 losgeklopt eiwit mee met de gezeefde bouillon.
Het eiwitschuim zal onzuiverheden absorberen.
Verwijder het gestolde eiwit met een schuimspaan.
Notities / Tips / Wijnadvies
voor een heldere bouillon, 1 losgeklopt eiwit op de gezeefde bouillon meekoken. het eiwitschuim neemt onregelmatigheden op. Schep het gestolde eiwit met een schuimspaan van de bouillon.