Kook de broccoli in ruim kokend water met wat zout gedurende 3-4 minuten, tot deze beetgaar is.
Spoel de broccoli af onder koud water in een vergiet en laat goed uitlekken.
Neem het filodeeg uit de verpakking en vouw voorzichtig uit.
Bestrijk 3 vellen filodeeg met basilicum-olijfolie en leg met ruime overhangende rand in een quichevorm.
Herhaal deze stap nog 2 keer met 3 vellen filodeeg, maar leg ze iets verspringend in de vorm.
Herhaal deze stap nog een keer; de quichevorm moet nu royaal met filodeeg bedekt zijn.
Klop de eieren in een kom los met de Griekse yoghurt.
Roer de verkruimelde fetakaas en peper naar smaak erdoor.
Schenk het eimengsel in de vorm en leg de broccoliroosjes erin.
Snijd de ham in repen en verdeel losjes over de vulling.
Verfrommel het laatste vel filodeeg en leg dit op de vulling.
Vouw de overhangende filodeeg losjes en onregelmatig over de vulling.
Bewaar de taart tot bereiding in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bestrijk het deeg bovenop de taart licht met olie.
Schuif de taart een richel onder het midden in de oven en bak gedurende ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Deze filotaart met broccoli en serranoham gaat goed samen met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland. De citrusachtige tonen van de wijn vullen de smaken van de ham en de broccoli aan, terwijl de frisheid zorgt voor een goede balans.