Week de bonen of erwten in ruim water en week ze, afgedekt, minstens 8 uur in de koelkast.
Spoel ze onder koud stromend water af en laat ze goed uitlekken.
Of breng de bonen, onder water, aan de kook, schuim af en verwijder alle bonen die aan de oppervlakte naar boven komen drijven.
Zet het vuur laag en laat de bonen nog 2-3 minuten zachtjes koken.
Zet het vuur uit en laat de bonen 1-1½ uur staan.
Giet ze af en spoel ze onder koud stromend water.
Breng de bonen vervolgens met ruim vers water aan de kook en laat ze, onafgedekt, 10 minuten koken.
Schuim af, zet het vuur laag en voeg 2 laurierblaadjes, de kleine in stukken gesneden ui, de takjes peterselie, de teen knoflook in plakjes, 1 theelepel olie en het stukje kombu (verkort de kooktijd) toe.
Dek de pan af en laat de bonen in 30-60 minuten zachtjes bijna gaar worden.
Voeg het zout toe en kook de bonen verder gaar, maar niet te zacht.
Verwarm, als de bonen bijna gaar zijn, de rest van de olie en voeg de grote fijngehakte ui, de wortel in plakjes en het laurierblad toe.
Bak de ui en de wortel in 6-8 minuten zacht.
Maak de broccoli schoon, snijd de stengel in plakjes en verdeel de bloem in roosjes.
Voeg ze toe met een kop bonenkookvocht en laat de broccoli beetgaar worden.
Laat de bonen uitlekken (bewaar het kookvocht voor een soep) en voeg ze toe.
Warm alles goed door, voeg eventueel nog wat kookvocht toe en serveer het gerecht in diepe borden, besprenkeld met goede olijfolie en geschaafde plakjes Parmezaanse kaas.
Notities / Tips / Wijnadvies
Lekker met een groene salade met tomaat.Info:Peulvruchten zijn onmisbaar in de vegetarische keuken. Het zijn de gedroogde zaden van peulgewassen, bijvoorbeeld witte en bruine bonen, kikkererwten, kapucijners en erwten. Reken voor een hoofdmaaltijd op 100 g gedroogde en 300 g gare peulvruchten per persoon.