Peulvruchten met parmezaanse kaas

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 400 g witte bonen of kikkererwten
  • 2 blaadjes laurier + 1
  • 1 kleine ui en 1 grote ui
  • 3 takjes peterselie
  • 2 eetlepels peterselie fijngeknipte
  • 1 teen knoflook
  • 1 theelepel olijfolie + 3 eetlepels
  • zout
  • peper
  • 1 wortel
  • 1 struikje broccoli
  • geschaafde Parmezaan

eventueel

  • een stukje kombu wier, lid van de kelpfamilie

Instructies

  • Week de bonen of erwten in ruim water en week ze, afgedekt, minstens 8 uur in de koelkast.
  • Spoel ze onder koud stromend water af en laat ze goed uitlekken.
  • Of breng de bonen, onder water, aan de kook, schuim af en verwijder alle bonen die aan de oppervlakte naar boven komen drijven.
  • Zet het vuur laag en laat de bonen nog 2-3 minuten zachtjes koken.
  • Zet het vuur uit en laat de bonen 1-1½ uur staan.
  • Giet ze af en spoel ze onder koud stromend water.
  • Breng de bonen vervolgens met ruim vers water aan de kook en laat ze, onafgedekt, 10 minuten koken.
  • Schuim af, zet het vuur laag en voeg 2 laurierblaadjes, de kleine in stukken gesneden ui, de takjes peterselie, de teen knoflook in plakjes, 1 theelepel olie en het stukje kombu (verkort de kooktijd) toe.
  • Dek de pan af en laat de bonen in 30-60 minuten zachtjes bijna gaar worden.
  • Voeg het zout toe en kook de bonen verder gaar, maar niet te zacht.
  • Verwarm, als de bonen bijna gaar zijn, de rest van de olie en voeg de grote fijngehakte ui, de wortel in plakjes en het laurierblad toe.
  • Bak de ui en de wortel in 6-8 minuten zacht.
  • Maak de broccoli schoon, snijd de stengel in plakjes en verdeel de bloem in roosjes.
  • Voeg ze toe met een kop bonenkookvocht en laat de broccoli beetgaar worden.
  • Laat de bonen uitlekken (bewaar het kookvocht voor een soep) en voeg ze toe.
  • Warm alles goed door, voeg eventueel nog wat kookvocht toe en serveer het gerecht in diepe borden, besprenkeld met goede olijfolie en geschaafde plakjes Parmezaanse kaas.

Notities / Tips / Wijnadvies

Lekker met een groene salade met tomaat.
Info:
Peulvruchten zijn onmisbaar in de vegetarische keuken. Het zijn de gedroogde zaden van peulgewassen, bijvoorbeeld witte en bruine bonen, kikkererwten, kapucijners en erwten. Reken voor een hoofdmaaltijd op 100 g gedroogde en 300 g gare peulvruchten per persoon.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Kaas
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch