Peulvruchten met parmezaanse kaas
Ingrediënten
eventueel
- een stukje kombu wier, lid van de kelpfamilie
Instructies
- Week de bonen of erwten in ruim water en week ze, afgedekt, minstens 8 uur in de koelkast.
- Spoel ze onder koud stromend water af en laat ze goed uitlekken.
- Of breng de bonen, onder water, aan de kook, schuim af en verwijder alle bonen die aan de oppervlakte naar boven komen drijven.
- Zet het vuur laag en laat de bonen nog 2-3 minuten zachtjes koken.
- Zet het vuur uit en laat de bonen 1-1½ uur staan.
- Giet ze af en spoel ze onder koud stromend water.
- Breng de bonen vervolgens met ruim vers water aan de kook en laat ze, onafgedekt, 10 minuten koken.
- Schuim af, zet het vuur laag en voeg 2 laurierblaadjes, de kleine in stukken gesneden ui, de takjes peterselie, de teen knoflook in plakjes, 1 theelepel olie en het stukje kombu (verkort de kooktijd) toe.
- Dek de pan af en laat de bonen in 30-60 minuten zachtjes bijna gaar worden.
- Voeg het zout toe en kook de bonen verder gaar, maar niet te zacht.
- Verwarm, als de bonen bijna gaar zijn, de rest van de olie en voeg de grote fijngehakte ui, de wortel in plakjes en het laurierblad toe.
- Bak de ui en de wortel in 6-8 minuten zacht.
- Maak de broccoli schoon, snijd de stengel in plakjes en verdeel de bloem in roosjes.
- Voeg ze toe met een kop bonenkookvocht en laat de broccoli beetgaar worden.
- Laat de bonen uitlekken (bewaar het kookvocht voor een soep) en voeg ze toe.
- Warm alles goed door, voeg eventueel nog wat kookvocht toe en serveer het gerecht in diepe borden, besprenkeld met goede olijfolie en geschaafde plakjes Parmezaanse kaas.
Notities / Tips / Wijnadvies
Lekker met een groene salade met tomaat.
Info:
Peulvruchten zijn onmisbaar in de vegetarische keuken. Het zijn de gedroogde zaden van peulgewassen, bijvoorbeeld witte en bruine bonen, kikkererwten, kapucijners en erwten. Reken voor een hoofdmaaltijd op 100 g gedroogde en 300 g gare peulvruchten per persoon.