Ga terug
Email Link
Afdrukken
Notities
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Zoete en hartige oliebolletjes
Allerhande 2002
Porties:
4
personen
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
mixer
plasticfolie
keukenpapier
Frituurpan
Ingrediënten
zoete vulling:
▢
½
citroen
▢
75
g
dadels
▢
75
g
gedroogde vijgen
▢
75
g
pistachenoten
▢
1
pak
mix voor oliebollen
500 g
▢
1
tl
koenjit
of kurkuma
▢
4
el
poedersuiker
▢
1
el
koekkruiden
hartige vulling:
▢
60
g
zwarte olijven
zonder pit
▢
8
gedroogde
tomaatjes
potje
▢
1
teentje
knoflook
▢
1
zakje
gebakken spekjes
30 g
▢
1
el
gedroogde oregano
▢
1
dl
droge witte wijn
▢
100
g
Parmezaan
geraspte zakje
▢
olie
om te frituren
Instructies
Voorbereiden zoete bolletjes:
Citroen schoonboenen, schil raspen.
Dadels ontpitten.
Dadels en vijgen klein snijden.
Pistachenoten pellen, afspoelen, droogdeppen en grof hakken.
In kom citroenrasp, dadels, vijgen en pistachenootjes met 1 el oliebollenmix omscheppen.
In schaal helft van oliebollenmix met koenjit en 2 1/2 dl lauwwarm water met mixer met
deeghaken tot deeg kneden.
Vulling erdoor mengen.
Deeg afdekken met plasticfolie en op warme plaats ca. 45 minuten laten rijzen.
Voorbereiden hartige bolletjes:
Olijven en gedroogde tomaten klein snijden.
Knoflook pellen en fijn hakken.
In kom olijven, tomaatjes, knoflook en spekjes met 1 el oliebollenmix omscheppen.
In schaal rest van oliebollenmix met oregano, wijn en 1 1/2 dl lauwwarm water met mixer met deeghaken tot deeg kneden.
Vulling erdoor mengen.
Deeg afdekken met plasticfolie en op warme plaats ca. 45 minuten laten rijzen.
In frituurpan olie verwarmen tot 190 °C.
Kleine ijsbolletjestang of 2 dessertlepels in frituurolie dopen en hiermee uit deeg kleine bolletjes (walnootgrootte) steken.
Bolletjes direct in hete olie laten glijden en met 6 tegelijk in 2-3 minuten goudbruin en gaar frituren.
Op dikke laag keukenpapier laten uitlekken en afkoelen.
Oliebolletjes op aparte schalen opstapelen.
Zoete bolletjes bestrooien met poedersuiker en koekkruiden, hartige bolletjes met geraspte kaas.
Notities / Tips / Wijnadvies
Vervang de pistachenootjes evenueel door amandelschaafsel of fijngehakte hazelnoten.
Vervang de spekjes eventueel door katenspek of stukjes kaas.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Borrelhapjes
Land van herkomst
Nederland