Ontpit de dadels en snijd ze samen met de vijgen klein.
Pel de pistachenoten, spoel af, dep droog en hak grof.
Meng in een kom de citroenrasp, dadels, vijgen en pistachenootjes met 1 el oliebollenmix.
Meng in een schaal de helft van de oliebollenmix met koenjit en 2½ dl lauwwarm water en kneed met de deeghaken van een mixer tot een deeg.
Voeg de vulling toe aan het deeg en meng goed.
Dek de schaal af met plasticfolie en laat het deeg op een warme plaats ca.
45 minuten rijzen.
Hartige Bolletjes:
Snijd de olijven en gedroogde tomaten klein.
Pel en hak de knoflook fijn.
Meng in een kom de olijven, tomaatjes, knoflook en spekjes met 1 el oliebollenmix.
Meng in een schaal de rest van de oliebollenmix met oregano, wijn en 1½ dl lauwwarm water en kneed met de deeghaken van een mixer tot een deeg.
Voeg de vulling toe aan het deeg en meng goed.
Dek de schaal af met plasticfolie en laat het deeg op een warme plaats ca.
45 minuten rijzen.
Frituren:
Verwarm de olie in een frituurpan tot 190 °C.
Doop een kleine ijsbolletjestang of 2 dessertlepels in de frituurolie en vorm kleine bolletjes (walnootgrootte) uit het deeg.
Laat de bolletjes direct in de hete olie glijden en frituur 6 tegelijk in 2-3 minuten goudbruin en gaar.
Laat de oliebolletjes uitlekken op een dikke laag keukenpapier.
Serveren:
Stapel de zoete en hartige oliebolletjes op aparte schalen.
Bestrooi de zoete oliebolletjes met poedersuiker en koekkruiden.
Bestrooi de hartige oliebolletjes met geraspte Parmezaan.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Voor de hartige oliebolletjes past een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio goed. Voor de zoete oliebolletjes is een zoete witte wijn zoals een Riesling of een Moscato een goede keuze.