4eierdooiers of 2 cups gepasteuriseerd vloeibaar eigeel
150gwitte basterdsuiker
250mlvolle melk
Instructies
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het zwarte merg eruit met de punt van een mes.
Klop in een kom de slagroom met een mixer half stijf.
In een andere kom klop je de eierdooiers (of gepasteuriseerd eigeel) met de basterdsuiker tot een dikke, bleekgele crème.
Roer het vanillemerg door het dooiermengsel.
Voeg geleidelijk, al kloppend, de melk toe aan het dooiermengsel.
Schep voorzichtig de half opgeklopte slagroom door het mengsel tot een homogeen mengsel ontstaat.
Klem het motordeel in het deksel van de ijsmachine.
Haal de koelbak uit de vriezer en plaats deze in de ijsmachine.
Zet de roerder op de koelbak en klik het deksel vast.
Schakel de machine in op de stand voor compact ijs.
Giet het mengsel via de vulopening in de kom en laat het 40-50 minuten draaien tot het een smeuïge ijsconsistentie heeft.
Voeg eventuele smaakvariaties toe via de vulopening na 30 minuten draaien.
Als je het ijs niet direct eet, schep het dan met een spatel in een schone diepvriesdoos en bewaar het in de diepvries (maximaal 1 week).
Haal het ijs uit de diepvries en laat het in de koelkast (15-20 minuten) of op het aanrecht (5-10 minuten) op temperatuur komen.
Gebruik een ijsboltang, gedoopt in warm water en afgeschud, om mooie gladde bollen van het ijs te scheppen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer een bolletje vanilleroomijs in een kop hete espresso koffie bij een punt warme appeltaart, in een opgevouwen flensje in een schuimige milkshake met banaan en melk met een scheutje likeur, of boerenjongens met warme chocoladesaus en warme kersen (uit pot of blik) met een saus van gepureerd en gezoet zacht fruit (bijv. frambozen of perziken).
Smaakvariaties:
Voeg na 30 minuten, als het ijsmengsel bijna klaar is, via de vulopening ingrediënten toe:
Grof gehakte ongezouten noten (walnoten, pecannoten, hazelnoten, pinda's of pistachenootjes)
Stukjes gesneden fruit, gepureerde banaan, of hele bessen
Grof gehakte chocolade of smarties
Fijngesneden zachte karamel In rum gewelde rozijnen
Kaneel
Verbrokkelde koekjes
Drie soorten aardbeienijs:
Roomijs met Aardbeien:
Maak vanilleroomijs volgens het basisrecept. Snijd 250 g aardbeien in kleine stukjes of prak ze grof met een vork. Strooi er 2 eetlepels poedersuiker over en voeg de aardbeien na 30 minuten draaien toe aan de roomijs massa. Of pureer 250 g aardbeien met 2 eetlepels citroensap en 50 g witte basterdsuiker. Schep de ijsmassa in een diepvriesdoos en spatel er met een eetlepel de aardbeienpuree door, zodat gemarmerd ijs ontstaat.
Aardbeiensorbetijs:
Los 300 g suiker op laag vuur al roerend op in 300 ml water en laat de siroop afkoelen. Maak 500 g aardbeien schoon en pureer het vruchtvlees met 2 eetlepels citroensap en 100 ml water in een keukenmachine. Meng de suikersiroop erdoor en draai de aardbei massa in de ijsmachine in ca. 45 minuten tot ijs. Laat het ijs nog minstens 1 uur opstijven in de vriezer.
Aardbeienroomijs:
Maak 500 g aardbeien schoon en pureer het vruchtvlees met 2 eetlepels citroensap in een keukenmachine.