Ga terug
Email Link
Afdrukken
Afbeelding recept
Equipment
Notities
Voedingswaarde-etiket
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Hartige Appeltaart met Aardappelen en Emmentaler
Deze hartige appeltaart, gevuld met aardappelen, Emmentaler en een vleugje tijm, is een verrukkelijk en origineel hoofdgerecht.
Porties:
6
(inclusief 1 uur rusttijd voor het deeg)
2
uur
uur
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
deegroller
Garde
kookpan
Mengkom
Oven
springvorm van 24 cm
Steelpan
vork
Ingrediënten
Voor het deeg:
▢
450
gram
bloem
plus extra voor het bestuiven
▢
150
gram
Emmentaler
geraspt
▢
200
gram
koude boter
in blokjes
▢
1
ei
losgeklopt
▢
Snufje
zout
Voor de vulling:
▢
500
gram
vastkokende aardappelen
geschild en gehalveerd
▢
25
gram
boter
▢
25
gram
bloem
▢
2
flinke
sjalotten
gesnipperd
▢
4
takjes
tijm
alleen de blaadjes
▢
300
ml
bruin bier of groentebouillon
▢
1
eetlepel
scherpe mosterd
▢
2
eieren
losgeklopt
▢
1
extra ei
losgeklopt
▢
3
Elstar appels
geschild en in schijfjes
▢
150
gram
Emmentaler
geraspt
▢
Versgemalen zwarte peper
▢
Wuif gedroogde chipotle of isotpeper
of gemalen kruidnagel
Instructies
Begin met het deeg.
Meng in een grote kom de bloem, geraspte Emmentaler, een snuf zout en versgemalen zwarte peper.
Wrijf de koude boter door het bloemmengsel tot het lijkt op broodkruim.
Kneed de dooier erdoorheen en voeg eventueel een paar druppels ijswater toe tot het deeg samenkomt.
Vorm het deeg tot een platte bal, wikkel het in folie en laat het 1 uur rusten in de koelkast.
Voor de vulling: kook de aardappelen 10 minuten in gezouten water.
Giet af en spoel ze af met koud water.
Snijd in dunne schijfjes.
Hussel de aardappelschijfjes voorzichtig door de appels en zet apart.
Verhit de boter in een steelpan en fruit de sjalotten tot ze glazig en goudbruin zijn.
Voeg de tijmblaadjes en bloem toe en roer goed door op middelhoog vuur.
Voeg al roerend het bier of de bouillon toe en laat de saus indikken.
Breng op smaak met mosterd, zout en peper.
Laat de saus iets afkoelen, roer er een pollepel saus door het losgeklopte ei, en meng dit dan terug door de saus.
Meng de saus door de aardappel- en appelschijfjes, voeg de geraspte Emmentaler en een vleugje chipotle- of isotpeper toe.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Verdeel het deeg in twee delen, één derde en twee derde.
Rol het grootste deel uit en bekleed hiermee een ingevette springvorm van 24 cm.
Schep de vulling in de vorm en rol het overige deeg uit.
Snijd er stroken van en weef deze over de taart.
Druk de randen aan met een vork en bestrijk de taart met het laatste losgeklopte ei.
Bak de taart 50-60 minuten in de voorverwarmde oven, tot hij mooi goudbruin is.
Laat de taart 15 minuten rusten voor het aansnijden.
Serveer met een frisse salade van witlof, bleekselderij en bladpeterselie.
Notities / Tips / Wijnadvies
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir past goed bij deze hartige taart.
Voedingswaarden
Calories:
550
kcal
|
koolhydraten:
45
g
|
Protein:
20
g
|
Vet:
32
g
|
Zout:
1.5
g
|
Sugar:
5
g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Fruit
/
Hartige taart
/
Hoofdgerechten
/
Kaas
/
Lunch
/
Taart
Land van herkomst
Nederland
Geschikt voor Dieët:
Notenvrij
Feestdagen etc
Picknick