Ga terug
Email Link
Afdrukken
Afbeelding recept
Kleiner
Normaal
Groter
Hazelnoten Tompoes met Hazelnotenijs en Hazelnotensoufflé
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
TOMPOES:
▢
16
vellen
bladerdeeg
VULLING:
▢
150
g
pure chocolade
couverture
▢
30
g
hazelnootpasta
▢
60
g
eidooiers
▢
60
g
boter
▢
3
dl
room
▢
90
g
eiwitten
▢
150
g
suiker
▢
1
dl
Frangelico
hazelnootlikeur
▢
20
g
gelatine
HAZELNOOTGLAZUUR:
▢
250
g
hazelnootfondant
HAZELNOTENIJS:
▢
1
liter
melk
▢
100
g
hazelnootpasta
▢
1
dl
Frangelico
hazelnootlikeur
▢
250
g
suiker
▢
100
g
eidooiers
▢
2
dl
room
▢
250
g
gehakte hazelnoten
HAZELNOOTSOUFFLÉ:
▢
50
g
zachte boter
▢
50
g
bloem
▢
¼
liter
melk
▢
20
g
couverture
chocolade
▢
20
g
hazelnootpaté
▢
150
g
eiwitten
▢
100
g
eidooiers
▢
70
g
suiker
HAZELNOOTSNEEUW:
▢
120
g
hazelnootpasta
▢
80
g
maltodextrine
Instructies
TOMPOES:
Prik de bladerdeegplakken goed in, leg ze op een bakplaat met een siliconen bakmat, leg nog een bakmat er bovenop en dek af met een tweede bakplaat.
Bak ze in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius gedurende 10 minuten.
Haal uit de oven, verwijder de bovenste bakmat en bak nog 10 minuten in de oven.
Laat afkoelen.
VULLING:
Smelt de pure chocolade (couverture) au bain-marie samen met de hazelnootpasta.
Verwarm de Frangelico en week de gelatine in koud water.
Los de geweekte gelatine op in de Frangelico en laat afkoelen.
Klop de room bijna stijf.
Klop de eiwitten tot stijve pieken en voeg langzaam de suiker toe, klop tot het mengsel stevig is.
Haal de gesmolten chocolade uit het warmwaterbad en roer er de boter en vervolgens de dooiers en de opgeloste gelatine in Frangelico doorheen.
Voeg de geslagen room toe en spatel deze voorzichtig door.
Voeg dan het eiwit toe en spatel nogmaals door.
Spuit de mousse op de helft van de bladerdeegplakken met een dikte van 4 cm en dek af met de andere bladerdeegplakken.
Zet afgedekt met plasticfolie in de koelkast om op te stijven.
HAZELNOTENIJS:
Verwarm de melk in een pan en voeg de helft van de suiker toe zonder te roeren.
Breng aan de kook.
Klop de eidooiers met de rest van de suiker tot ze lichter van kleur worden.
Rooster de gehakte hazelnoten in een oven van 180 graden Celsius gedurende 12 minuten om ze te roosteren.
Laat ze afkoelen en maal ze fijn.
Voeg de gekookte melk toe aan de eierdooiermassa, giet het mengsel terug in de pan en verwarm tot 80 graden Celsius.
Roer de room en Frangelico erdoor en koel het mengsel terug.
Turbineer het ijsmengsel in een ijsmachine en voeg de gemalen hazelnoten toe.
Bewaar in de vriezer.
HAZELNOOTSOUFFLÉ:
Beboter de soufflébakjes en bestrooi ze met suiker.
Doe de melk, couverture en hazelnootpaté in een pan en breng al roerend aan de kook.
Roer de boter en bloem door tot een gladde massa ontstaat.
Giet het mengsel in een kom en voeg de eidooiers toe.
Klop met een garde tot alles goed gemengd is.
Klop de eiwitten tot stijve pieken en voeg langzaam de suiker toe, klop tot het mengsel stevig is.
Spatel eerst 1/4 van het eiwit door het soufflémengsel en vouw dan de rest er voorzichtig doorheen.
Vul de soufflébakjes tot 1/2 cm onder de rand.
Bewaar tot het moment van afbakken.
HAZELNOOTSNEEUW:
Doe de hazelnootpasta in een kom en voeg de maltodextrine toe.
Meng goed en bewaar in een luchtdichte container in de koelkast.
AFWERKING:
HAZELNOOTSOUFFLÉ:
Zet de soufflébakjes in een waterbad van 80 graden in een oven van 190 graden Celsius gedurende 35 minuten.
TOMPOES:
Smelt de hazelnootfondant au bain-marie tot 37 graden Celsius.
Bestrijk hiermee de bovenkant van de tompoezen en laat in de koelkast uitharden.
Snijd ze vervolgens in twee stukken met een warm mes.
HAZELNOOTIJS:
Turbineer het ijsmengsel in een ijsmachine, voeg de gemalen hazelnoten toe en bewaar in de vriezer.
DRESSEREN:
Plaats in het midden van elk bord een stuk tompoes.
Aan de ene kant van het bord serveer je de soufflé in de soufflébakjes, en aan de andere kant een bolletje hazelnootijs.
Bestrooi de soufflé met poedersuiker en zeef de hazelnootsneeuw over het ijs.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Dessert - Nagerecht