Halveer de courgette in de lengte en schep er met een lepel of met een bolletjessteker de zaadjes uit.
Leg de helften op een bord en zet afgedekt circa 4 minuten op 750 Watt in de magnetron.
Laat afgedekt een paar minuten nagaren.
Kook de rijst op de gebruikelijke manier gaar (desgewenst in de magnetron).
Snijd de kaas in blokjes en hak de noten grof.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Schep de kaas met de noten en de groene kruiden of de peterselie door de rijst.
Breng verder op smaak met wat zout en peper.
Zet de courgettehelften in een passende ovenschaal.
Vul ze met het rijstmengsel.
Bestrooi met de geraspte kaas.
Zet de schaal 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot de bovenkant begint te kleuren.
Geef er tomatensalade bij.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
De gevulde courgettehelften kunnen ook in de (combi)magnetron worden gezet. Volg dan de gebruiksaanwijzingen van het betreffende apparaat. In een gewone magnetron smelt de kaas wel, maar kleurt niet. Wijnadvies:
Vul de glazen met een frisse witte Chardonnay (de huiswijn).
Deze heeft iets vettigheid die bij de smaak van al deze courgettegerechtjes harmonieert (9-11°).